Valptips

Familjen är valpens flock

Ge valpen mycket närhet! Bär den. Ha den i knäet. Låt den gärna sova i sängen! Familjen är valpens flock. En valp som får mycket kel och närhet blir trygg och känner tillit till flocken och sin ledare. En valp som lever isolerad, som sover själv i köket eller är ensam på annat sätt, kan bli självständig och svår att få kontakt med eller otrygg och stressad.

Skapa kontakt tidigt

Upp till 20 veckors ålder är valpen som allra mest formbar och den lär sig bland annat den sociala strukturen i focken.Detta är den bästa tiden att skapa kontakt och visa ledarskap. Stärk valpen i att söka kontakt och följa dig genom att frekvent mata den med små bitar godis. Försök att vara ”steget före” och belöna när valpen gör rätt, dvs. innan den hoppar upp på gästerna, springer efter katten eller nafsar efter dig när du borstar den. En god ledare visar valpen hur den ska bete sig genom att ständigt förstärka alla dess positiva sidor. Många ”jobbiga” valpbeteenden försvinner med tiden, så ha tålamod och se tiden an!

Du avgör vad valpen lär sig

Valpen blir vad du gör den till Leker den hetsiga lekar varje dag lär den sig jaktbeteende. Låter du valpen rida på kuddar och familjemedlemmars ben är risken stor att den som vuxen betäcker allt som rör sig. Uppmuntra hunden att lära sig sådant som är viktigt för dig; att umgås med barn utan att välta omkull dem, att umgås med andra djur utan att jaga och skrämma dem eller att lugn och sansad följa med till vänner och bekanta. Du avgör!

Överaktiv valp har kanske...

...ont. En sjuk valp behöver inte bli trött och dåsig, den kan lika gärna bli överaktiv och stressad. Under valpens första levnadsår hör infektioner till vardagen. Många så kallade problembeteenden handlar i grunden om att hunden har ont någonstans. Kontakta veterinär om du misstänker att valpen inte mår bra.

Undvik koppel

När vi förlitar oss på koppel blir vi automatiskt sämre flockledare eftersom vi då inte behöver lära hunden att komma på inkallning eller att gå förbi andra hundar och människor. Istället för att hålla emot med kopplet kan du visa valpen vad du menar genom att ta i den, använda rösten och belöna och locka med bitar av mat som den gillar.

Ensamhetsträna försiktigt

En liten valp har svårt att vara ensam, helt naturligt eftersom den är hjälplös på egen hand. Påbörja ensamhetsträningen lite försiktigt genom att under lugna och trygga förhållanden lära valpen att kunna vänta! Säg t ex vänta! varje gång du stänger en dörr eller grind framför valpen samtidigt som du slänger till den några godisbitar. Var noga med att återvända innan valpen blir orolig. Denna övning kan alla familjemedlemmar göra, exempelvis när de ska gå hemifrån. När valpen bjuds på godis och dessutom har sällskap när någon går hemifrån tränas den successivt i att kunna vara trygg, även då den så småningom lämnas själv.

Valpen behöver mycket vila

Sömn är ett av valpens viktigaste behov. En valp som sover mycket brukar blir lugn som vuxen. Sover den för lite är det risk att den blir överaktiv och stressad vilket i sin tur kan leda till att familjemedlemmarna bli irriterade på den. Hjälp den övertrötta valpen att komma till ro.

Ta inte valpen på promenad

I vilt tillstånd leker valparna mycket lugnt hela första halvåret. De vuxna djuren dämpar valparnas lek, jagar åt dem och ser till att de kan växa upp i lugn och ro. Undvik att gå längre sträckor, leka hetsiga lekar eller på annat sätt överanstränga din valp. Har din valp lekt och haft roligt en dag så ge den en eller två vilodagar för att varva ner ordentligt.

Ge valpen mycket frihet och stort utrymme

Första tiden handlar för valpens del om att utforska och upptäcka sin omgivning. Hindras valpen för mycket kanske den blir frustrerad och bråkig. Ha tålamod och se tiden an! De flesta jobbiga valpbeteenden försvinner i takt med att valpen blir äldre. Det kommer en dag då du saknar valpens upptåg och påhitt!

VÅRA VALPKURSER!

Välkommen att läsa mer om våra valpkurser här!

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.