Ibland får man rådet att kampa med valpen eller unghunden för att bygga upp hundens självförtroende. Om hunden gillar att kampa resulterar det i att den lätt blir uppjagad och stressad efter ett tag. Den stressade hunden blir mer okänslig och verkar tuffare. Allt för ofta sitter det ”tuffa” tyvärr bara på ytan. Att hunden biter, håller fast och morrar i en kampsituation behöver inte betyda att den har ett gott självförtroende i övrigt eller att den känner sig trygg och vet hur den ska hantera sitt liv. Det kan t.o.m. vara förödande att hetsa och stressa en osäker unghund.
Är hunden t.ex. lite rädd och tillbakadragen gentemot människor och man hetsar den genom att leka kamplekar kanske den inte längre nöjer sig med att ta några steg tillbaka om den blir osäker. I stället kan den ta mod till sig och göra små, hotfulla utfall. Upplever man att unghunden har dåligt självförtroende är det mycket mer effektivt att fokusera på lugn och metodisk inlärning.

Låt hunden lära sig nya saker och träna aktivering. Eftersom aktiveringsträning enbart bygger på positiv förstärkning stärker den självförtroendet, och effekten ser man på bara några dagar. Vardagsträning i form av inkallning, gå fint förbi hundar och stanna är också viktigt. Denna träning ger den osäkra hunden ledning i hur den ska bete sig i olika situationer, och skapar trygghet. Inte minst får du bättre kontroll över en osäker men vältränad hund än en osäker och otränad hund!

Var positiv och ställ väl avvägda krav, hunden ska uppleva träningen som både rolig och betydelsefull. En stunds daglig inlärning, i form av samarbete, koncentration och massor av uppmuntran stärker hunden inifrån, och självförtroendet växer i takt med att den känner sig duktig.

Övningarna Inkallning, Gå fint förbi hundar och Stanna hittar du i appen ”Duktig Hund!” som finns att ladda ner på GooglePlay och i AppStore. I appen hittar du också mängder av övningar som stärker din hunds självförtroende och självkänsla. ♥

Lär unghunden att lämna saker till dig! Börja med att uppmuntra den att släppa sina ”skatter” genom att hålla något riktigt gott framför nosen. Säg tack!, belöna och ge godis i samma sekund som den släpper. Efter några sådana repetitioner kommer hunden förmodligen aktivt att söka kontakt med dig när den har något att lämna.
Vill du förstärka att den ska komma hela vägen fram till dig så håll händerna på ryggen och backa undan några steg, samtidigt som du ”peppar” den med rösten från och med att den tar sina första steg mot dig. Säg vad du vill utom bra! (eftersom hunden associerar det ordet med godis är risken stor att den spottar ut föremålet).
När hunden väl är framme håller du snabbt fram en hand för att ta emot leksaken (helst innan hunden släpper) och säger tack! och ger godis med andra handen. Lämna tillbaka leksaken och upprepa proceduren några gånger. Vill hunden släppa för tidigt, innan du hunnit fånga föremålet, så låt den plocka upp och försöka igen. På så vis ökar du svårighetsgraden.

Själv har jag numera alltid en skål hundgodis som står bredvid datorn när jag skriver. Hemma hos oss är det i själva verket vår energiska unghund som ser till att både barnens och hundarnas leksaker blir upplockade (och en del annat också för den delen). Både barnen och jag tycker att detta är toppen, dels tuggas grejorna inte längre sönder, dels blir de ihopplockade!
Hundar som tidigt lär sig att samarbeta har oftast inte en tanke på att försvara sina ”byten”!
Har du barn så visa dem gärna att hunden kan vara duktig och lämna tillbaka sitt stöldgods om den får lite godis i stället. Det finns mycket att vinna på att barnen ser att de kan få tillbaka sina saker utan att behöva jaga efter hunden eller rycka saker ur munnen på den.

Om du tycker att det verkar jobbigt eller överdrivet att ständigt belöna hunden som lämnar saker till dig så tänk på att hunden som kan hämta och lämna saker aldrig lider av att ha tråkigt, åtminstone om man har barnleksaker över hela golvet eller dammtussar i hörnen. Att plocka upp och lämna saker är dessutom bra för hundens självförtroende och den upplever att den har en viktig arbetsuppgift i sin flock.

LÅT UNGHUNDEN TA PLATS!

Ge unghunden mycket närkontakt och låt den ta utrymme. Ta dig tid att ta upp den i famnen en stund varje dag och försök att inte stoppa allt den tar sig för. Det är lätt att glömma att också en unghund har behov av närkontakt, kel och smek. Ibland är tyvärr tålamodet slut när hunden har passerat valpstadiet och förväntningarna desamma som på en vuxen hund. I själva verket utvecklas och påverkas hunden ytterligare under en lång tid framöver, den har också ett hormonellt pådrag som gör den extra känslig. Att bli bekräftad, vara nära, känna sig behövd och få hjälp med att ta det lugnt och varva ner är oerhört viktigt för den unga hundens välbefinnande!


BORTSKÄMD! (SYND ELLER RÄTTIGHET?)

Som ägare till en unghund kan det vara värt att fundera på vad man tycker om begrepp som bortskämdhet och bristande ledarskap och vilka regler man vill prioritera i sitt hundinnehav. Att en hund tillåts sitta i knäet, sova i sängen eller ligga i soffan gör oss inte till sämre hundägare eller ledare!
Så länge hela familjen trivs med situationen mår också hunden bra. Hundar blir inte ”olydiga” av att få ta utrymme och vara med, tvärt om mår de bra av det. Även om de får stort utrymme kan de läras att det finns vissa gränser, som måste följas. Som t.ex. att inte få gå ut i gatan utan tillåtelse eller att nonchalera ett nej!

En ”bortskämd” hund kan mycket väl må bra, vara socialt välfungerande och vara lydig. Tvärtom finns det också hundar som aldrig skulle drömma om att tigga vid bordet, gå upp i soffan eller att krypa upp i någons knä. Däremot gör de kraftfulla utfall mot hundar eller människor som de upplever som hotfulla och nonchalerar hundägarens nej. Har man inte då som hundägare prioriterat fel regler eller helt enkelt blandat ihop begreppen ledarskap och bortskämdhet?

Ur "Från valp till unghund - utan problem" skriven av Nina Roegner.

Unga hundar är påfrestande och de har hyss för sig! Man får helt enkelt vara beredd på att bli överlistad någon gång och det är snarare en regel än undantag att man stöter på motgångar, men problem är till för att övervinnas! Ett motto för unghundsägaren kan vara: ”En gång är ingen gång, två gånger är en gång för mycket ...”.

Stressa inte upp dig för enstaka händelser som beror på olyckliga omständigheter. Om hunden däremot fortsätter att upprepa ett negativt beteende finns det inga ursäkter, då är det hög tid att agera! Målsättningen måste vara att vi dag för dag ska bli skickligare på att ”läsa” vår hund för att kunna förutsäga hur den kommer att reagera i olika situationer. Först då kan man vara förberedd och ligga steget före.

Även om det ibland känns motigt ger träning trots allt färdighet och hur mycket man än önskar att det vore så, fungerar det inte att stoppa undan hunden i byrån vid sju månaders ålder för att ta fram den tre år senare, färdigtränad och klar ...

Bra tips på träning och aktiviteter finns i appen Duktig Hund! som du laddar ner från AppStore eller GooglePlay. 

 

Foto: Patrik Bergenstav

Har ofta funderat på varför ganska många av dem som hävdar att de ALDRIG sätter gränser för sina hundar väldigt ofta har just osäkra och ”låga” hundar. Hundar som tycks sakna självförtroende och som reagerar med stark stress i helt vardagliga situationer. De attackerar, ”fryser” eller visar undvikande/ flyktbeteenden vid möten med andra hundar, människor eller då det händer något som för hunden är nytt eller oväntat.

Detta blir lite av en paradox eftersom dessa hundars ägare kan prata sig varma om vikten av att aldrig någonsin sätta en gräns, utan enbart försöka stärka hunden genom belöningar.

Min erfarenhet är att det som ”sänker” en hund inte är en tillrättavisning när hunden överträder en gräns. Tvärtom kan hunden istället växa av att den blir tryggare med sin ägare. En trygg hund kan slappna av och blir både modigare och gladare!

När hundägaren vågar vara tydlig med vad som är absolut förbjudet ger det i sin tur stora möjligheter att belöna önskvärda beteenden!

Hundar växer av belöningar och av att få möjlighet att välja ”rätt” beteende i olika situationer.

En trygg och välfungerande hund får sin ägares förtroende vilket på sikt ofta leder till mer frihet.

Här har jag listat faktorer som i mina ögon kan ”sänka” en hund i större utsträckning än många tycks vara medvetna om:

• Att ständigt bli tillrättavisad utan att förstå budskapet. Detta skapar en infekterad relation som ”skaver” och stjäl energi hos båda parter. När hunden uppfattar sin ägares irritation kan den skapa strategier för att ”överleva”. Den kan t ex stänga av och sluta att lyssna, försöka blidka genom att ”skoja” bort eller så kanske den väljer att gå i försvar.

• Att bli utesluten från gemenskapen! Vi kan aldrig förhandla bort att hunden är ett flockdjur. Att hunden ofta/regelbundet blir lämnad i bilen, får tillbringa långa stunder i en bur (på träning eller tävling) eller att den på annat vis blir utesluten från gemenskapen skapar stress, osäkerhet och vantrivsel hos de flesta hundar.

• Att regelbundet tillbringa stora delar av dygnet i ensamhet gör att hunden kommer lida brist på det dagliga umgänget med sina flockmedlemmar. Att inte få tillhöra en grupp där man vilar, umgås, kommunicerar och utvecklas genom olika aktiviteter skapar en osäker, otrygg och sent utvecklad individ.

• Valpar och unga hundar som av den äldre hunden får lära sig att andra hundar (eller människor) ses som ett hot. Unga hundar påverkas i hög utsträckning av äldre flockmedlemmars åsikter och reaktioner. Ofta mycket mer än man tror. Att tex sitta i en bil som vaktas av en äldre hund eller rastas tillsammans med en hund som morrar eller fixerar ett mötande ekipage med blicken förmedlar såklart en obehaglig känsla hos den yngre hunden.

• Att alltid tvingas gå kopplad. Alla hundar, oavsett ras och ålder har ett stort behov av frihet! Att ständigt bli hindrad av ett stramt koppel bygger upp en frustration men leder även till att hunden missar en stor del i sin utveckling. Hundar som tränas i att gå lösa ges istället möjlighet att få samarbeta och läsa av sin omgivning. På så vis får de en naturlig möjlighet att undersöka sin omgivning och stilla sin nyfikenhet. Självklart menar jag inte att vi ska släppa våra hundar ”vind för våg” men jag önskar att fler hundägare ”tänker bort” kopplet och agerar som att det inte finns. Att vi ständigt belönar när hunden söker kontakt men också att vi kan stoppa hunden när det behövs!

• Omvänt lockande. Det förvånar mig att så många ”snälla” hundtränare mer eller mindre urskillningslöst rekommenderar och använder sig av denna metod. Har sett många känsliga hundar bli osäkra och ”låga” både i träningssammanhang och i vardagen. Hunden går allt för ofta omkring med en dålig känsla och är rädd för att göra ”fel”.

• Att ha ont kan göra att hunden förändrar sitt beteende eller blir ”låg”. En ung hund bygger upp sitt immunförsvar och infektioner hör ofta vardagen till. Det är oerhört viktigt att den unga hunden får vila och ta det lugnt mellan varven. Självklart ska man alltid konsultera en veterinär om man misstänker att hunden inte mår bra.

• Stress kan göra en hund osäker och rädd. En stressad hund överreagerar och ”överdriver” ofta sina reaktioner såsom glädje, aggression eller rädsla. Ju mer stressad hunden är desto svårare har den att avreagera sig vilket gör att den ”fastnar” i sina egna sanningar. En av mina reflektioner är att man i många hundsporter håller hundarna på en väldigt hög stressnivå. Hundarna ska springa fort, fajtas och de triggas till snabba reaktioner och responser vilket i värsta fall kan leda till ett tillstånd av konstant stress. För att lyckas träna sin hund på en hög nivå utan skadlig stress krävs det både kunskap, omtanke och en förmåga att se hundens behov! När det gäller olika hundsporter är det tyvärr lätt att göra som instruktören säger eller att göra som alla andra. Men långt ifrån alla hundar (framförallt unga) mår bra av att tränas hårt flera gånger i veckan och att behöva kampa och fajtas intensivt varje gång den gör rätt. Som i allt annat går det trender i hundträning men det är alltid vårt ansvar att se hur hunden mår, både på träningsplanen och i vardagen. Dra i bromsen om din hund blir stressad och våga prioritera perioder med lugna träningspass utan hög puls!

När man jobbar med hundar och deras ägare får man ständiga dopaminkickar. Att se samarbete, självförtroende och kontakt växa fram är en magisk upplevelse!

På flera av våra kurser får hundägaren små hemuppgifter mellan kurstillfällena, för att bli ännu tryggare och tydligare.

På kursen Duktig Valp steg 1 och 2 pratar vi mycket om relation, hundspråk och inlärning. För den nya hundägaren är det mycket information på kort tid, därför är det bra att stämma av att alla deltagare förstår och får beskriva med sina egna ord. En kunnigare och säkrare hundägare skapar en tryggare och roligare vardag med sin hund!

För valpägaren som tidigare haft hund innebär den nya individen ofta nya utmaningar. Även om du har haft en hund av samma ras, kön och till och med från samma kennel så kommer hundarna att vara olika individer.

För en tid sen fick ett gäng från ”Duktig Valp! steg 1” med sig några frågor att reflektera över och svara på. Hoppas ni förstår hur mycket det värmer ett instruktörshjärta att få följande svar tillbaka (ett av många fantastiska):

 

1.     Varför ska man inte rufsa och härja med en valp som lägger sig på rygg? 

Kursdeltagarens svar: En valp som lägger sig på rygg visar undergivenhet och behöver få trygghet, inte bus, till exempel genom kel eller massage. 

2.     När ska man ge belöningssignal och godis om man inte vill att valpen ska hoppa upp på folk när den hälsar?

Kursdeltagarens svar: Innan valpen hoppar, gärna i valpens egen höjd. 

3.     Hur kan du hjälpa din valp att varva ner när den är uppjagad och stressad?

Kursdeltagarens svar: Genom att vara konsekvent och erbjuda lugna lekar eller massage. 

4.     Varför är det viktigt att valpen får tillräckligt med sömn?

Kursdeltagarens svar: Därför att valpen behöver bearbeta alla intryck som den lärt sig under den vakna tiden. 

5.     Hur påverkar det valpen att ofta leka häftiga lekar?

Kursdeltagarens svar: Den vänjer sig vid stressande och vilda aktiviteter. 

6.     Hur vill du att din valp ska bete sig när den ser en hare, katt eller ett rådjur då den är lös?

Kursdeltagarens svar:  Jag vill att den ska stanna hos mig och inte springa iväg. 

7.     Hur ska du träna den för att uppnå det?

Kursdeltagarens svar: Träna impulskontroll och ögonkontakt. 

8.     Hur vill du att din valp ska bete sig om det finns andra människor och hundar i närheten då den är lös?

Kursdeltagarens svar: Vara vid min sida och gå lugnt alternativt inte bry sig om de andra. Han ska fråga innan han går fram. 

9.     Hur ska du träna den för att uppnå det?

Kursdeltagarens svar: Träna impulskontroll och ögonkontakt.

Det vi alltid försöker förmedla på våra kurser är att träna förebyggande – så att hunden inte lär sig ”fel” beteende. Försök i stället att vara steget före och lär hunden vad du vill att den skall göra.

Det är också viktigt att vara duktig på hundspråk för att läsa av sin hund och bemöta den på rätt sätt. Vid okunskap är det annars lätt att begå ”hundiska övergrepp” för att man misstar valpens undergivna (aggressionsdämpande) signaler såsom att visa magen, lyfta en tass eller hoppa upp för att nå fram att slicka i mungiporna, för en lekinvit eller ”dålig” uppfostran. Hundägaren är valpens trygga punkt, så det är viktigt att valpen känner sig förstådd och att hundägaren kan sätta rimliga ramar i vardagen.

I stället för att lära sin valp att vardagen består av ständiga adrenalinpåslag kan man välja aktiviteter som gör att den använder huvudet och blir mottaglig för information. Det betyder inte att man inte ska leka – man ska bara leka på rätt sätt! En hund som blir duktig på att ”dra i gång” hela sitt stressmaskineri kommer på sikt att leta efter triggers som ger adrenalinpåslag. Dessa hundar framstår snart som okontaktbara och rastlösa så snart de är utomhus eller i nya miljöer.

Appen Duktig Hund!

Hundträningsappen ”Duktig Hund!” är framtagen av Better Dog Academy tillsammans med Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben. Den innehåller fler än 50 filmer med steg-för-steg-instruktioner. Nina Roegner har skrivit manus till appen och flera av Hundakademins instruktörer med sina hundar medverkar i filmerna.

Appen ”Duktig Hund!” är ett bra komplement till Hundakademins kurser. De tydliga steg-för-steg-filmerna gör att det blir lätt att göra rätt från början. Appen är ett bra stöd när du går kurs och skall repetera övningarna hemma mellan kurstillfällena. Med appen som komplement ser du ett snabbt resultat i hundträningen.

Appen finns att ladda ner på AppStore och GooglePlay och kostar 119 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.