Våra hunddagis i Askim, Lindome, Säve och Öjersjö, är helt unika! Vi har bedrivit hunddagis som bygger på att hundarna trivs och fungerar tillsammans, utan att vara instängda i rum eller bås, sedan 1995!

I vår verksamhet får dagishundarna mycket utevistelse, dörren till den stora trädgården står alltid öppen. Personalen hjälper de överaktiva hundarna att hitta lugnet och kunna varva ner mellan aktiviteterna. De äldre hundarna och ”soffpotatisar” uppmuntras istället till att komma ut och röra på sig.

Alla hundar, oavsett ras, har behov och behoven skiljer sig från dag till dag.

Alla hundar som börjar på något av Hundakademins dagis har gått en kurs hos oss och blivit godkända. Vi tittar bland annat på hundens stressnivå, hur väl den läser andra hundar och att du som hundägare förstår din hunds behov.


Har du en valp, yngre än 6 månader, är det kursen ”Duktig Valp steg 1” du ska gå.
Är din hund äldre än 6 månader är det istället kursen ”Vardagslydnad steg 1” som är aktuell.

Detta är såklart en säkerhetsfråga även för befintliga dagiskunder. Vi tar aldrig in en hund ”på prov” som vi inte tror kommer att trivas eller fungera i verksamheten. Detta gör att vi har låg omsättning på hundar och väldigt trygga flockar!

På Hundakademins Hunddagis får din hund:

-          Gräva hur många gropar den vill

-          Nosarbeten både inom- och utomhus

-          Jobba för maten på olika berikande sätt

-          Tugga på pinnar när som helst, även inne i soffan!

-          Ligga i trädgården och spana

-          Umgänge med trygga dagiskompisar utan hets och stress

-          Mycket häng och spännande upptäcktsfärder

-          Mys med dagiskompisar och personal

-          Tugga ben

-          Vila vart och när man vill – med dagiskompisarna eller för sig själv

Du kan se fler bilder och videos från våra hunddagis på vår Instagramsida: Hundakademindagis
Vi uppdaterar regelbundet!

Vill din hund också hänga med oss är du varmt välkommen med en ansökan:
Telefon: 031 – 68 55 54 (vardagar)
Mejl: info@hundakademin.com

En social tjänstehund arbetar tillsammans med sin förare och är utbildad för att kunna verka inom skola, vård och omsorg. Den kan t.ex. söka fysisk närhet för att muntra upp, stötta, lugna eller trösta en vårdtagare. En social tjänstehund är välfungerande, harmonisk och vältränad. Den gör en fantastisk insats genom att vara en källa till kontakt, glädje och samtalsämnen! 

Den sociala tjänstehunden är specialtränad i att samverka med olika vårdtagare för att vederbörande ska engagera sig både fysiskt och mentalt. En skolhund kan t.ex. (ibland genom sin blotta närvaro) motivera elever att gå till skolan, stötta elever med svårigheter, få socialt utsatta elever att växa och den kan lyssna när en elev övar på att läsa. 

Vad krävs för att utbilda en hund till social tjänstehund? 

Oavsett hur gammal din hund är eller vilken ras den är så behöver den uppfylla följande krav:  

- Den ska vara harmonisk och fysiskt frisk.

- Den ska vara trygg med alla typer av människor. Blir den osäker eller trängd ska den gå undan och söka sig till dig. 

- Förutom att den ska vara socialt välfungerande ska den ha en god grundfostran, dvs kunna gå fint i koppel, vara lös, gå fint förbi andra hundar (med och utan koppel) och kunna vänta lugnt när det krävs. 

- Den ska vara trygg och vilja samarbeta med dig i alla lägen, även i nya och okända miljöer. 

- Den ska fungera väl med andra hundar och djur och kunna fokusera på en uppgift även om det finns andra hundar eller djur i närheten.  

Här följer Hundakademins bästa tips till dig som vill utbilda din hund till en social tjänstehund: 

Har du en liten valp så var extra noga med socialiseringen! Det valpen får uppleva innan den fyller fem - sex månader kommer den att minnas ”hela livet” vilket är till stor nytta då du startar en social tjänstehundsutbildning.

Ladda ner appen Duktig Hund! I den finns det mängder av bra information för dig som vill göra rätt från början. Det finns tex övergripande filmer med information om hundens språk, behov och beteende men även filmer som ”stegvis” visar instruktioner om den viktiga grundträningen. Flera av filmerna fokuserar på vad du behöver tänka på för att bli en skicklig hundtränare! Med rätt kunskap och en valp som tycker om att samarbeta så är vägen till att bli en social tjänstehund inte så långt borta! 

Har du istället en unghund eller vuxen hund så kan ett första steg mot att utbilda hunden till en social tjänstehund vara att börja träna efter pedagogiken och övningarna i appen Duktig Hund! För hundens utveckling är det värdefullt att ha tydliga mål genom att diplomera den efter kunskapsnivå. För att bli en grön Duktig Hund! krävs det tex att hunden ska kunna tre valfria övningar ur kategorin aktivering och två valfria övningar ur kategorin vardagslydnad. Nästa steg är att sikta mot blå, röd och kanske till och med svart nivå.

För att diplomera hunden till röd nivå krävs det att den är socialt välfungerande, både med och utan koppel, den ska kunna arbeta uthålligt och kunna fokusera på sina arbetsuppgifter även om det finns ”störande” objekt såsom andra hundar, människor och djur i närheten. Har man kommit till röd nivå har man i regel kommit halvvägs till en certifierad social tjänstehund! 

Slutligen glöm inte att söka en plats på Hundakademins ettåriga sociala tjänstehundsutbildning! Det är en gedigen utbildning med flera lärare som kommer att ge både dig och din hund den kunskap och de verktyg ni behöver för att bli ett fantastiskt och framgångsrikt team!  

Lycka till! 

//Nina Roegner

Att få undervisa hundägare är en ynnest eftersom det ger så mycket ”feelgood”.

Att få uppleva den glädje och stolthet som en hundägare känner när den når fram till sin hund är ovärderlig och kanske till och med mer värd än lönen.

Att därtill få vara med när en hund plötsligt får förtroende för sin ägare och vill börja samarbeta är såklart lika magiskt. På längre sikt kan det som motiverar en instruktör att undervisa vara vetskapen om att en välfungerande och harmonisk hund kommer att få ett fritt, harmoniskt och innehållsrikt hundliv.  

Ett bra kurstillfälle gör att man fylls med glädje och inspiration vilket medför att man vill lägga ännu mer tid på den egna hundträningen. 

Välj därför en gedigen Instruktörsutbildning där du verkligen får den kunskap och erfarenhet som gör dig till en skicklig, trygg och uppskattad instruktör!  

Här följer några tips att tänka på när du ska välja utbildning: 

1. Onlinekurs eller IRL? Som hundinstruktör kommer du att arbeta med både hund och människa, därför är det en stor fördel  (för att inte säga nödvändigt) att välja en utbildning som sker ”IRL”. Teoretiskt kunskap är inte värd så mycket om man inte har erfarenhet av hur den ska omsättas och användas i praktiken. Att undervisa hundägare och hundar handlar till stor del om att anpassa sig till de man har framför sig. På en seriös utbildning ska det såklart även finnas möjlighet att gå med som observatör och/eller praktikant på olika kurser. På så vis får du som elev en möjlighet att stegvis växa in i instruktörsrollen. 

2. Vem har du som förebild? Hur undervisar den personen? Hur har den sina egna hundar? Är instruktörens egna hundar välfungerande, harmoniska och fina förebilder i olika kurssammanhang? Vad ska en instruktör som inte har lyckats så bra med sina egna hundar kunna lära dig? 

3. Välj en utbildning som pågår under en längre period. Då kan den nya kunskapen sjunka in och befästas. Du får även tid att omsätta teoretiskt kunskap till praktisk undervisning och kan testa det du lär dig, både på dig själv och din hund. För självklart behöver du tid för att kunna utvärdera vad du tycker och om det är det något du ifrågasätter etc.

4. Vad har företaget som erbjuder instruktörsutbildningen för huvudsyssla? Erbjuder man i första hand onlineutbildningar eller finns det en fysisk verksamhet med fokus på hundar i verksamheten? Hundföretag där personalen dagligen jobbar med hundar i flock blir såklart skickligare på både hundspråk och hundars behov än personen som sitter själv på ett kontor och skapar onlineutbildningar.

5. Slutligen, ta reda på om det finns arbetsmöjligheter där du utbildar dig? Ett hundföretag som utbildar skickliga instruktörer vill förmodligen behålla de bästa genom att knyta dem till företaget. 

 

Oavsett om du är nybliven hundägare eller har haft hund tidigare så finns det alltid mycket att lära eller bli påmind om! På en valpkurs får du hjälp att lära känna din valps personlighet. Även valpar som är av samma ras, har samma gener och kommer från samma kennel kan vara olika som natt och dag!
Upp till sex månaders ålder är valpen extra mottaglig för upplevelser och inlärning. Under denna socialiseringsfas lär sig valpen mycket och snabbt, på både på gott och ont! Det är perfekt att tidigt öva valpen i situationer som den ska vara trygg i som vuxen. Det är också då du sätter kvalitén på er relation! Vem är ni för varandra?


På en valpkurs får din valp:

- Socialisera med både hundar och människor på ett lugnt och tryggt sätt.

- Uppleva att det alltid lönar sig att fokusera på dig, även när det händer saker runt om.

- En trygg och positiv relation med dig.

- Miljöträning under uppstyrda och säkra förhållanden, utan skrämmande överraskningar.  

- Lära sig att du beskyddar, visar, lär och belönar! På så vis blir du både valpens trygga punkt och förebild. 

- Lära sig respektera när du sätter stopp.

- Uppleva att det är roligt att samarbeta.

- Nöjet av att ”chilla” i nya miljöer, både i närheten av andra hundar och människor.

- Lära sig att gå i fint i koppel, gå fint förbi andra hundar och att fungera väl, även utan koppel.

- Och mycket mer!

 

På en valpkurs får du som valpägare:

- Kunskap i hur valpen kommunicerar samt förstå hur ditt kroppsspråk påverkar valpen och er relation.

- Kunskap om stress hos hund. Du får lära dig att se när valpen blir stressad och veta vad valpen behöver (och absolut inte ska utsättas för) för att växa upp till en trygg och harmonisk hund.

- Lära dig en framgångsrik belöningsteknik och pedagogik som gör att valpen förstår. Du får även kunskap som gör att du förstår varför valpen fortsätter med oönskade beteenden trots att du inte uppmuntrar dem.

- Veta hur du stöttar din valp på bästa sätt, om och när det behövs.

- Veta vad du kan göra om valpen biter för hårt, jagar efter barnen, skäller på grannarna, har svårt att komma till ro osv…

- Värdefull kunskap i hantering och omvårdnad.

- Tips på vad man ska tänka på när man påbörjar den viktiga ensamhetsträningen.

- Möjligheten att förbereda valpen inför livet som en fantastisk och uppskattad familje- och/eller tävlingshund.

- Och mycket mer!

 

På Hundakademins valpkurser fokuserar vi främst på relationen. När valpen ser dig som en trygg och inspirerande ledare vill den lära sig allt som du kan! 

 

 

Stress hos hund kan skapa problem. Ibland stora problem. En stressad hund har ofta överdrivna reaktioner då den är glad, rädd eller arg. Den drar och stretar i kopplet och dessutom har många stressade hundar separationsångest. 

En hund som inte får sina behov tillgodosedda kommer att upplevas som ”nervös” och ”speedad”. Framför allt då hunden ställs inför nya situationer eller vistas i nya miljöer.  

En hund som får sina behov tillgodosedda är istället balanserad, trygg och harmonisk i motsvarande situationer.  

Hunden (som art) har en stark drivkraft av att få leva i flock och att få arbeta för sin mat. Den har också behov av tydlighet, av att veta vad som förväntas av den och vilka ramar som finns i olika situationer. Den har även behov av en viss form av beskydd. 

Därtill finns mer specifika behov som styrs av hundens personlighet, ålder och fysiska behov. När det gäller fysiska behov så har till exempel en nakenhund ett större behov av skydd mot kyla än en samojedhund. En pudel har större behov av pälsvård än en dobermann osv.  

Vissa individer har ett stort behov av att få ”styra och ställa”. Andra behöver mingla, visa tillgivenhet och veta att alla mår bra, för att själva må bra. En del behöver omväxling och äventyr medan andra mår som bäst när de får vara nära. En valp har större behov av sömn än en vuxen hund och en vuxen hund har större behov av att arbeta än en valp osv. Så lika viktigt som att ha kunskap om hundens artspecifika behov är det att se hundens individuella behov! 

På samma sätt som att en hund blir stressad när den inte får utlopp för sina behov kan den bli stressad av för mycket, framför allt hetsiga, aktiviteter! Vilket ofta medför att det blir för lite tid för vila och återhämtning.  

Har man som hundägare grundläggande kunskaper om hundens språk, behov, beteenden och hur inlärning fungerar (och ger hunden dessa delar) så har man sannolikt också en harmonisk och välfungerande hund! Undantaget är såklart om hunden mår dåligt på grund av en fysisk åkomma, både smärta och klåda kan skapa stark stress. 

Hur ska man då tänka när man vill hjälpa hunden att varva ner och bli mer harmonisk?  

1.      Bli expert på hundens/vargens språk och behov! Skaffar vi akvariefiskar förstår nog de flesta av oss att vi behöver lära oss massor om just fiskars behov. När vi skaffar hund däremot, väljer många ”den lätta vägen”. Vi förmänskligar hunden, tillskriver den mänskliga behov och känslor, i stället för att ta reda på fakta. När man kommunicerar med sin hund på samma sätt som en människa (och indirekt tillskriver den förmågan till ett visst ”konsekvenstänk”) så är sannolikheten stor att den aldrig förstår vad vi menar. När hunden inte förstår ”spelreglerna”, till exempel vad vi (eller samhället) kräver av den för att den ska kunna leva ett fritt och harmoniskt liv så kommer den förmodligen tvingas gå kopplad större delen av livet. På samma vis kommer hunden som inte själv kan räkna ut hur den ska bete sig i sociala sammanhang ofta bli utestängd eller lämnad ensam hemma. 

Kanske handlar allt inte om okunskap, det kan såklart även ligga egoistiska känslor bakom en hundhållning som skapar stress, såsom rädslor eller bekvämlighet hos hundägaren.

 2.      Träna och förstärkt all form av frivillig kontakt och hundens förmåga att kontrollera sina impulser i vardagen. Se när hunden reagerar på något och belöna när den väljer att söka kontakt med dig. Kommendera eller tjata inte. Var tyst, låt hunden tänka några sekunder för att komma på vad den ska göra. Det samma sak gäller ”det lilla i vardagen” såsom när hunden självmant stannar upp och söker kontakt när ni kliver ut genom ytterdörren (i stället för att dra i väg på egen tass). Samma sak, när ni går in på ett nytt ställe, stanna upp och belöna direkt när hunden söker kontakt. Lär hunden att det lönar sig att söka kontakt vid förändring, oavsett vilken situation ni befinner er i eller vilken känsla hunden har. Är den uppskruvad, glad, osäker, spänd eller irriterad? Stötta hunden genom att träna på att den ska ”släppa” fokus på det svåra (inbjudande människor, andra hundar eller nya ”konstiga” saker) och vända sig mot dig! Träna även att hunden ska kunna jobba uthålligt. När den söker kontakt i nya situationer kan du låta den behålla sitt fokus på dig några sekunder innan du belönar. Väldigt många hundar arbetar hellre en längre stund för en stor ”fet” belöning än att frekventa få massa små belöningar. Öka tiden successivt men se till att hunden håller fullt fokus. Tappar den sin uppgift gick du kanske för fort fram. Målet är att hunden har fullt fokus ”från start till mål”!  

3.      Se din hund som en intelligent varelse och var beredd att betala bra för ett samarbete! Tjata aldrig och använd inte kopplet rutinmässigt. Bygg i stället en god relation där hunden får nöjet att samarbeta, söka kontakt och ta eget ansvar! Alla hundar är intelligenta, samarbetsvilliga och har ett behov av frihet. Detta betyder inte att vi kan släppa dem lösa, utan kontroll och hoppas på att det går bra. Som alltid gäller strikt hundägaransvar, vilket betyder mycket träning och förberedelser. Hunden måste också vara motiverad för att vilja samarbeta och följa dig. Och den behöver lära sig att ”gå fint förbi” dem man möter. Ofta handlar graden av hundens motivation om vad vi är beredda att betala för. Vad kräver din hund för att gå fint förbi andra hundar eller inte jaga efter en katt? 

4.      Vaccinera din hund mot rädslor. Arrangera olika typer av ”positiv ljudträning” så att hunden på sikt lär sig att sammankoppla höga ljud och smällare med något positivt. Gör samma sak när det gäller nya miljöer, folksamlingar, i kontakten med andra djur och alla andra situationer du kan komma på. Lär hunden att det lönar sig att söka kontakt när det händer nya saker. Genom att jobba mycket med inlärning och att alltid ha en tydlig kommunikation blir hunden trygg och kommer att utveckla både en god självkänsla och gott självförtroende.  

5.      Låt hunden vara med så mycket som möjligt, i alla möjliga situationer. Ett av hundens starkaste behov är närhet och gemenskap samtidigt som de har ett behov av omväxling och stimulans. Att ta med hunden i olika sammanhang är ett lätt sätt att tillgodose dessa behov. Ha en tydlig plan för hur du vill att hunden ska bete sig i nya situationer. Är det okej att den agerar som Pippi Långstrump när ni kliver in på en restaurang eller är hembjudna till goda vänner? Eller vill du hellre att den ska vara nära dig och att den ”tigger fint” (genom att ligga lugnt och ”osynligt” under bordet)? Ha kriterier för hundens beteende, motivera den, ha en tydlig belöningssignal men glöm inte att ni också måste ha en relation! För varför ska hunden samarbeta med någon som den inte bryr sig om?  

Slutligen. Se upp med att rutinmässigt ge hunden olika ”egenskapsstämplar”! Många hundägare (och hundtränare!) tillskriver hunden egenskaper som beror på dess ras, kön, ålder eller så skyller man helt enkelt hundens beteende på att den går igenom en ”fas”. Men att säga att hunden är sur, dum, har ”en bokstavskombination”, är i ”spökåldern” osv leder inte till någon som helst förbättring!

Att däremot fundera på och försöka ge hunden det den behöver, oavsett om det är mer tid, sällskap, vila, mental stimulans eller en tydligare kommunikation så öppnar det dörrar till förändring och harmoni!  

Lycka till!

//Bloggat av Nina Roegner

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.