De flesta hundägare upptäcker att hunden blir både tröttare och nöjdare av en stunds aktiveringsträning än av enbart fysisk ansträngning. Vissa hundar går helt enkelt inte att trötta ut fysiskt. De blir bara piggare och mer energiska ju mer de motioneras, ibland t.o.m. stressade på grund av att de hetsas för hårt. Motioneras hunden hårt, t.ex. genom att leka ofta och intensivt med andra hundar, springa efter pinnar och bollar eller leka hetsiga kamplekar med någon familjemedlem, förhöjs hundens halter av stresshormoner i blodet och kroppen utsätts för ett onormalt slitage.

Att istället gå lös (eller om lydnaden inte fungerar, i en lång lina) och röra sig i sitt eget tempo, stanna ibland för att lukta på en intressant doft och därefter springa ikapp sin ägare är mycket mer givande och hälsosamt för hunden. En vuxen hund av stor eller mellanstor ras behöver ca 2 timmar sammanlagda promenader per dag, en mindre ras något kortare. Dessa promenader täcker familjehundens behov av motion och är samtidigt friskvård.

Utöver promenader och övrig samvaro med familjen har hunden också behov av en stunds mental träning per dag. En kvart eller tjugo minuter kan låta lite men det räcker för att ytterligare öka hundens livskvalitet. Har du en mycket aktiv och krävande hund kan du naturligtvis aktiveringsträna längre stunder eller kanske träna den två gånger per dag. Har du däremot en valp eller en gammal hund kan du istället halvera tiden.


EN TORNADO VID NAMN BAMSE...

Bamse var en Siberian Husky på åtta månader och vårt första möte slutade med att han åkte ut i bilen! Det var helt omöjligt att föra ett vettigt samtal eftersom Bamse oavbrutet skällde, ylade eller pep. Han gjorde allt för att vi skulle förstå att han skulle ut och springa! När Bamse väl satt i bilen kunde husse äntligen berätta om vad som föranlett hans besök.
Familjen hade sedan tidigare en sjuårig huskyhane som bara var familjehund. Denna hund hade de haft sedan han var valp och husse beskrev honom som en lugn och harmonisk hund. Tyvärr var han ensam i en hundgård två dagar i veckan, vilket de tyckte var tråkigt. Därför införskaffades Bamse, sex månader, till sällskap.

Bamse var uppvuxen i en stor hundgård med andra jämngamla hundar. Dagarna hade varit fulla av lek och bus. När Bamse flyttade hem till den nya familjen visade det sig tyvärr att deras gamla hund inte uppskattade sin nya kompis. Bamse var för mycket av allt och han höll på med olika projekt från morgon till kväll (han sov nästan aldrig). Han ville leka i timmar.
När den gamla hunden var ”slutkörd” försökte Bamse istället få igång någon familjemedlem och när han blev utkörd i trädgården grävde han upp varenda planta och växt. Han var mycket uthållig och hade snart förvandlat trädgården till en åker. För att komma tillrätta med problemen hade man försökt motionera honom trött. Familjemedlemmarna hade hjälpts åt med att söka upp andra hundar som ville leka med honom (fast det var aldrig Bamse som gav upp först), de hade kastat pinnar och bollar och de hade cyklat med honom i timmar! Efter motionspassen brukade Bamse vila i ungefär en kvart, sedan stod han och krafsade på dörren igen …

Jag förklarade för husse att han aldrig skulle kunna få Bamse lugn genom att motionera honom så hårt. Istället förespråkade jag lugna promenader och mycket aktiveringsträning. Målet var att trötta ut honom mentalt, istället för fysiskt. När vi skildes åt undrade jag hur det skulle gå för Bamse. Han framstod utan överdrift som en helt hysterisk hund och jag visste att risken var stor att familjen skulle tröttna och ge upp.

Bamse var en hund som, i all välmening, fått för mycket av det goda och till slut blivit en plåga för sin omgivning. Aktivitetsnivån hade successivt trappats upp och låg nu på en nivå som möjligen hade passat en aktiv draghund, men definitivt inte en hund som bara skulle vara sällskapshund.

Efter ungefär en månad träffades vi igen och Bamse var nu till allas glädje, märkbart lugnare. Enligt husse var han en ny hund. Han kunde numera gå lugnt eller trava. Tidigare var det bara full galopp som gällde. Husse beskrev också hur Bamse blev märkbart trött efter den dagliga aktiveringsträningen och sov i timmar efter ett träningspass. Familjen hade helt lagt om sina rutiner tillsammans med Bamse och motionen bestod nu i huvudsak av strosande i skog och mark med raster där de kunde sitta länge tillsammans och bara filosofera. Behöver jag tillägga att husse också var mer harmonisk och mycket, mycket gladare!

Öva mycket på att låta din unga hund vistas tillsammans med andra hundar utan att leka. Det är oerhört värdefullt att kunna umgås med andra hundägare och kunna ta med sin hund utan att den river hela stället för att den alltid måste leka. Vill man lära sin hund att ta det lugnt när den följer med bort trots att det kanske finns både andra hundar eller katter i huset kan man agera som man skulle ha gjort om man tog med hunden på en restaurang eller ett café. För inte skulle du väl släppa hunden hur som helst i den situationen?

Före besöket ska den naturligtvis vara väl rastad och gärna ha fått sin dagliga dos av mental stimulans. När hundarna väl har hälsat (utomhus), kan man ge dem en möjlighet att varva ner med en kort promenad och ge vatten. Därefter kan du helt enkelt koppla din unga hund intill dig där du slår dig ner och låta den ”ha tråkigt”. Efter en stund kommer den att känna att den är trött och eftersom det inte händer något särskilt kan den vila. Ha hunden nära dig, den ska kunna lägga sig till ro vid dina fötter.
Ibland fungerar det att ta upp hunden i knäet och hålla den vänligt men bestämt för att den ska varva ner, ibland fungerar det bättre om den är på golvet. När du väl slagit dig till ro ska du nonchalera den. Många unga hundar försöker på olika sätt få fart på sin omgivning innan de ger upp. De protesterar vilt genom att gnälla, skälla eller hoppa upp och ned. Om du tittar på hunden eller pratar med den varje gång den gör något förstärker du dess beteende. Så låtsas inte om den, efter en stund kommer den att tröttna och i stället lägga sig till ro. Du har då uppnått det fantastiska i att din hund kan ta det lugnt även om det händer saker runt omkring!

Det är så klart en fördel att alla i rummet är överens om vad som gäller, det fungerar inte ifall en av hundarna får springa omkring och störa de andra. Räkna också med att det tar längretid för en stressad hund att komma tillro. Det är ingen idé att bli irriterad eller försöka tillrättavisa hunden, den har förmodligen inte ens en aning om att den gnäller eller tjuter. Man får då vara beredd på att upprepa proceduren flera gånger innan man ser något resultat.
Naturligtvis ska man också fråga sig varför hunden blir så stressad och på sikt försöka åtgärda detta. Kanske går den upp i varv för ofta och blir på så vis överstimulerad, eller så kanske det saknas något? En hund som får lära sig att kunna ta det lugnt i nya eller stökiga miljöer blir på sikt lättare att ta med i olika situationer och får på så vis massor av extra stimulans och gemenskap.

TRÄNINGSTIPS!

Passivitetsträna tidigt valpen vid dina och din familjs olika aktiviteter. Låt den följa med till kalaset, stallet, badstranden, fotbollsmatchen, brännbollen etc. men visa att den bara ska vara en passiv åskådare. Genom att få sitta tillsammans med dig eller någon annan familjemedlem och få godis och kel lär sig valpen tidigt att den inte alltid behöver stå i centrum. Den sammankopplar aktiviteterna med att vara lugn och titta på, kanske sover den en liten stund, i stället för att hetsa upp sig över att den inte får vara med. Låter man alltid valpen vara en aktiv deltagare finns det risk att den en dag inte finner sig i att vara passiv, utan att den hetsar och skäller för att den inte får vara med.

Ur Nina Roegners bok ”Från valp till unghund”. Nina står också bakom pedagogiken i appen Duktig Hund.

Att kunna kalla in sin hund i olika situationer är ovärderligt. Men en välfungerande inkallning är inget man får gratis, den kräver både sin tid och planering. Först och främst bör du förbereda dig mentalt innan du startar själva inlärningsprocessen.
Börja med att fundera ut vilket ord du vill använda. Ordet ska vara det du så småningom ska använda när hunden, ovillkorligen och oavsett vad som händer runt er, ska komma. Ibland kommer den också att befinna sig i en situation då den är tvungen att avbryta sitt beteende för att i stället komma till dig.

Välj därför inget vardagligt uttryck som du kan tänkas slänga ur dig när du egentligen bara menar ”kom häråt”, ”håll dig närmare” eller ”kom om du vill”. Inkallningsordet ska vara tydligt och får från och med nu aldrig missbrukas. (I denna text har jag för enkelhets skull valt att använda ordet "hit". Du ska också, under hela inlärningsfasen, vara mentalt inställd på att bara använda ordet när du är säker på att hunden kommer att lyckas med övningen.

Ropa t.ex. inte "hit!" när valpen är på väg att jaga efter en katt eller när den precis har börjat hälsa på någon granne, oddsen för att den ska komma är helt enkelt för dåliga. Om du absolut känner att du måste ropa något så ropa vad som helst, förutom ordet "hit". Valpen sammankopplar det den gör med inkallningsordet, och i det här fallet är det knappast inkallning. Resultatet blir snarare att den ser sig omkring efter något spännande att jaga när du ropar "hit"! Använder du ordet lite hur som helst blir inkallningen också lite hur som helst.

Du ska heller inte använda inkallningsordet när hunden ska avbryta något roligt och göra något tråkigt. Säg inte "hit!" när det är dags att avsluta en rolig lekstund, bli kopplad och gå hem eller för att åka bil, om den inte älskar att åka just bil ...
Ordet ska bara förknippas med godis och trevliga upplevlser!

Även om du redan har påbörjat inkallningsträningen med din hund och kommit en bra bit på väg kan du ändå träna enligt följande modell. Använder du en visselpipa som inkallningssignal kan du behålla den men komplettera genom att lära in ett ord, pipan kan man både glömma och tappa ...

VÄLJ GODIS MED OMSORG!

Du ska nu sammankoppla inkallningsordet med något riktigt gott godis. Prova helst lite olika sorter innan du bestämmer dig och välj det som hunden gillar allra mest. Faktum är att det kan vara stor skillnad mellan skinka, korv, lever och blodpudding. Ju godare godis, desto starkare upplevelse får hunden och desto mer effektiv blir inlärningen.

En husse på en valpkurs påstod på fullt allvar att hans lilla taxvalp hade lärt sig en nära nog perfekt inkallning på mindre än fyra dagar! Hemligheten bestod i att valpen, som tidigare bara ätit torrfoder, för första gången i sitt liv hade fått smaka köttbulle när husse sa "hit"! Resultatet var enastående, han blev överlycklig varje gång husse kallade. Till och med när han var upptagen av lek med de andra valparna hade han hela tiden ett öra riktat åt husses håll och kom som ett skott på "hit"!

Ibland får man rådet att kampa med valpen eller unghunden för att bygga upp hundens självförtroende. Om hunden gillar att kampa resulterar det i att den lätt blir uppjagad och stressad efter ett tag. Den stressade hunden blir mer okänslig och verkar tuffare. Allt för ofta sitter det ”tuffa” tyvärr bara på ytan. Att hunden biter, håller fast och morrar i en kampsituation behöver inte betyda att den har ett gott självförtroende i övrigt eller att den känner sig trygg och vet hur den ska hantera sitt liv. Det kan t.o.m. vara förödande att hetsa och stressa en osäker unghund.
Är hunden t.ex. lite rädd och tillbakadragen gentemot människor och man hetsar den genom att leka kamplekar kanske den inte längre nöjer sig med att ta några steg tillbaka om den blir osäker. I stället kan den ta mod till sig och göra små, hotfulla utfall. Upplever man att unghunden har dåligt självförtroende är det mycket mer effektivt att fokusera på lugn och metodisk inlärning.

Låt hunden lära sig nya saker och träna aktivering. Eftersom aktiveringsträning enbart bygger på positiv förstärkning stärker den självförtroendet, och effekten ser man på bara några dagar. Vardagsträning i form av inkallning, gå fint förbi hundar och stanna är också viktigt. Denna träning ger den osäkra hunden ledning i hur den ska bete sig i olika situationer, och skapar trygghet. Inte minst får du bättre kontroll över en osäker men vältränad hund än en osäker och otränad hund!

Var positiv och ställ väl avvägda krav, hunden ska uppleva träningen som både rolig och betydelsefull. En stunds daglig inlärning, i form av samarbete, koncentration och massor av uppmuntran stärker hunden inifrån, och självförtroendet växer i takt med att den känner sig duktig.

Övningarna Inkallning, Gå fint förbi hundar och Stanna hittar du i appen ”Duktig Hund!” som finns att ladda ner på GooglePlay och i AppStore. I appen hittar du också mängder av övningar som stärker din hunds självförtroende och självkänsla. ♥

Lär unghunden att lämna saker till dig! Börja med att uppmuntra den att släppa sina ”skatter” genom att hålla något riktigt gott framför nosen. Säg tack!, belöna och ge godis i samma sekund som den släpper. Efter några sådana repetitioner kommer hunden förmodligen aktivt att söka kontakt med dig när den har något att lämna.
Vill du förstärka att den ska komma hela vägen fram till dig så håll händerna på ryggen och backa undan några steg, samtidigt som du ”peppar” den med rösten från och med att den tar sina första steg mot dig. Säg vad du vill utom bra! (eftersom hunden associerar det ordet med godis är risken stor att den spottar ut föremålet).
När hunden väl är framme håller du snabbt fram en hand för att ta emot leksaken (helst innan hunden släpper) och säger tack! och ger godis med andra handen. Lämna tillbaka leksaken och upprepa proceduren några gånger. Vill hunden släppa för tidigt, innan du hunnit fånga föremålet, så låt den plocka upp och försöka igen. På så vis ökar du svårighetsgraden.

Själv har jag numera alltid en skål hundgodis som står bredvid datorn när jag skriver. Hemma hos oss är det i själva verket vår energiska unghund som ser till att både barnens och hundarnas leksaker blir upplockade (och en del annat också för den delen). Både barnen och jag tycker att detta är toppen, dels tuggas grejorna inte längre sönder, dels blir de ihopplockade!
Hundar som tidigt lär sig att samarbeta har oftast inte en tanke på att försvara sina ”byten”!
Har du barn så visa dem gärna att hunden kan vara duktig och lämna tillbaka sitt stöldgods om den får lite godis i stället. Det finns mycket att vinna på att barnen ser att de kan få tillbaka sina saker utan att behöva jaga efter hunden eller rycka saker ur munnen på den.

Om du tycker att det verkar jobbigt eller överdrivet att ständigt belöna hunden som lämnar saker till dig så tänk på att hunden som kan hämta och lämna saker aldrig lider av att ha tråkigt, åtminstone om man har barnleksaker över hela golvet eller dammtussar i hörnen. Att plocka upp och lämna saker är dessutom bra för hundens självförtroende och den upplever att den har en viktig arbetsuppgift i sin flock.

LÅT UNGHUNDEN TA PLATS!

Ge unghunden mycket närkontakt och låt den ta utrymme. Ta dig tid att ta upp den i famnen en stund varje dag och försök att inte stoppa allt den tar sig för. Det är lätt att glömma att också en unghund har behov av närkontakt, kel och smek. Ibland är tyvärr tålamodet slut när hunden har passerat valpstadiet och förväntningarna desamma som på en vuxen hund. I själva verket utvecklas och påverkas hunden ytterligare under en lång tid framöver, den har också ett hormonellt pådrag som gör den extra känslig. Att bli bekräftad, vara nära, känna sig behövd och få hjälp med att ta det lugnt och varva ner är oerhört viktigt för den unga hundens välbefinnande!


BORTSKÄMD! (SYND ELLER RÄTTIGHET?)

Som ägare till en unghund kan det vara värt att fundera på vad man tycker om begrepp som bortskämdhet och bristande ledarskap och vilka regler man vill prioritera i sitt hundinnehav. Att en hund tillåts sitta i knäet, sova i sängen eller ligga i soffan gör oss inte till sämre hundägare eller ledare!
Så länge hela familjen trivs med situationen mår också hunden bra. Hundar blir inte ”olydiga” av att få ta utrymme och vara med, tvärt om mår de bra av det. Även om de får stort utrymme kan de läras att det finns vissa gränser, som måste följas. Som t.ex. att inte få gå ut i gatan utan tillåtelse eller att nonchalera ett nej!

En ”bortskämd” hund kan mycket väl må bra, vara socialt välfungerande och vara lydig. Tvärtom finns det också hundar som aldrig skulle drömma om att tigga vid bordet, gå upp i soffan eller att krypa upp i någons knä. Däremot gör de kraftfulla utfall mot hundar eller människor som de upplever som hotfulla och nonchalerar hundägarens nej. Har man inte då som hundägare prioriterat fel regler eller helt enkelt blandat ihop begreppen ledarskap och bortskämdhet?

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.