Lärtips
Låt hundträningen bli tillfällen då du skapar tillit och samarbete. Vi delar med oss av svåra bästa lärtips!
Belöna effektivt
Belöning är A och O vid alla lärtillfällen. Sammankoppla ett ”belöningsord”, (t ex Bra!) med något gott godis. På så vis kommer hunden att tänka ”på det goda” när den hör ordet Bra! även då den blir distraherad eller då den befinner sig en bit bort. Ge alltid hunden sin utlovade godsak, lura den inte!
Belöna omedelbart
Just i det ögonblick då du belönar hunden förstärker du dess beteende. Var alltså noga med att belöna i rätt sekund – inte efter att hunden har gjort rätt.
Ta många pauser
Hunden kan bara vara koncentrerad korta stunder i taget. Lärandet blir mest effektivt om du tar flera och korta pauser. Pauserna ska vara tråkiga, då upplevs träningen som ännu mer stimulerande och rolig.
Upprepa
Om momentet verkligen ska sitta (i ryggmärgen) måste du upprepa det ofta. När du tror att hunden verkligen kan momentet så gör du det lika många gånger till. För att hunden inte ska tröttna är det viktigt att variera träningen och öva korta pass fördelat under dagar, veckor och månader!
När hunden glömmer
När hunden kan ett moment och plötsligt börjar slarva (vilket du märker på att du måste upprepa ordet flera gånger eller höja rösten) så handlar det ofta om att hunden glömt vad den ska göra. Istället för att tjata, skrika och stampa så tar du helt enkelt om momentet från början igen.
Spontan återhämtning
Ibland behöver hunden smälta det den lärt sig. Det märker du när hunden gång på gång gör fel – den kanske gör helt andra saker än vad du bett om – det verkar gå runt i huvudet. Låt då hunden vila från det aktuella momentet under några dagar. Om du vill kan du träna andra moment i stället. När hunden vilat och smält det den håller på att lära sig kommer träningen att gå lättare igen.
Tjata aldrig
Säg det ord du vill lära hunden en gång. Reagerar inte hunden så säg ordet en gång till samtidigt som du visar den vad du menar – ord och åtgärd (t ex godis) ska höra ihop. Du påbörjar ordet – i slutet av ordet visar du.
Tillrättavisa inte under inlärning
En tillrättavisning lär hunden vad som är förbjudet, men inte vad den ska göra! Många ”bestraffar” hunden omedvetet genom att spontant säga nej om hunden inte förstår övningen och gör fel. Genom att enbart nonchalera hunden då den gör fel och istället belöna rätt beteende förstår den vad du menar.
Öka svårighetsgraden successivt
De flesta moment måste delas in i flera delmoment. Att till exempel lära att apportera (hämta olika föremål) innebär för hunden att den ska lära sig minst fyra delmoment: ta ett föremål i munnen, plocka upp det från marken/golvet, hålla kvar det, samt lämna. Hunden måste få lära sig en sak i taget innan den kan hela övningen.
TIPS PÅ KURSER!
Bli en Duktig Hund! - du kan läsa mer om kursen här!
Aktivering - du kan läsa mer om kursen här!
Hundkul! - du kan läsa mer om kursen här!
Fördjupad hundägarutbildning - du kan läsa mer om utbildningen här!