Hunddagis Partille

Om Hundakademin

Om Hundakademin

Hundakademin har alltid hundens bästa framför ögonen. Vi vill att alla hundar skall må bra och få vara med! Vi har över 40 års erfarenhet av hundträning och kan hjälpa hundägare med alla typer av “problem” och har tränat många ekipage till landslagnivå.

I vissa fall, med vissa hundar och vissa beteenden, måste man i ett första steg sätta stopp för att i ett nästa steg kunna belöna rätt beteende.

All inlärning sker belölningsbaserat men utan mutor.

Hundakademin har svart bälte i belöningsteknik vilket har tagit oss både till Talang, My Dog och Landslaget i Freestyle och Lydnad!

Oavsett vilken kurs du väljer att gå kommer du att få råd och tips som du kan använda direkt. Kunskap som är lika användbar när du bygger upp ett harmoniskt liv tillsammans med hunden i vardagen, som när du övar roliga tricks. Hur skapas förtroende och tillit mellan dig och hunden? Hur blir du en trygg ledare? Vad ska du tänka på när det gäller valpen? Hur blir lärandet både effektivt och roligt? Vad kan du göra för att stimulera och aktivera hunden?

Träning som baseras på hundens kommunikation ger trygga, glada och harmoniska hundar!

Hundakademins tips!

Familjen är valpens flock
Ge valpen mycket närhet! Bär den. Ha den i knäet. Låt den gärna sova i sängen! Familjen är valpens flock. En valp som får mycket kel och närhet blir trygg och känner tillit till flocken och sin ledare. En valp som lever isolerad, som sover själv i köket eller är ensam på annat sätt, kan bli självständig och svår att få kontakt med eller otrygg och stressad.

Skapa kontakt tidigt
Upp till 20 veckors ålder är valpen som allra mest formbar och den lär sig bland annat den sociala strukturen i focken.Detta är den bästa tiden att skapa kontakt och visa ledarskap. Stärk valpen i att söka kontakt och följa dig genom att frekvent mata den med små bitar godis. Försök att vara ”steget före” och belöna när valpen gör rätt, dvs. innan den hoppar upp på gästerna, springer efter katten eller nafsar efter dig när du borstar den. En god ledare visar valpen hur den ska bete sig genom att ständigt förstärka alla dess positiva sidor. Många ”jobbiga” valpbeteenden försvinner med tiden, så ha tålamod och se tiden an!

Du avgör vad valpen lär sig
Valpen blir vad du gör den till Leker den hetsiga lekar varje dag lär den sig jaktbeteende. Låter du valpen rida på kuddar och familjemedlemmars ben är risken stor att den som vuxen betäcker allt som rör sig. Uppmuntra hunden att lära sig sådant som är viktigt för dig; att umgås med barn utan att välta omkull dem, att umgås med andra djur utan att jaga och skrämma dem eller att lugn och sansad följa med till vänner och bekanta. Du avgör!

Överaktiv valp har kanske…
…ont. En sjuk valp behöver inte bli trött och dåsig, den kan lika gärna bli överaktiv och stressad. Under valpens första levnadsår hör infektioner till vardagen. Många så kallade problembeteenden handlar i grunden om att hunden har ont någonstans. Kontakta veterinär om du misstänker att valpen inte mår bra.

Undvik koppel
När vi förlitar oss på koppel blir vi automatiskt sämre flockledare eftersom vi då inte behöver lära hunden att komma på inkallning eller att gå förbi andra hundar och människor. Istället för att hålla emot med kopplet kan du visa valpen vad du menar genom att ta i den, använda rösten och belöna och locka med bitar av mat som den gillar.

Ensamhetsträna försiktigt
En liten valp har svårt att vara ensam, helt naturligt eftersom den är hjälplös på egen hand. Påbörja ensamhetsträningen lite försiktigt genom att under lugna och trygga förhållanden lära valpen att kunna vänta! Säg t ex vänta! varje gång du stänger en dörr eller grind framför valpen samtidigt som du slänger till den några godisbitar. Var noga med att återvända innan valpen blir orolig. Denna övning kan alla familjemedlemmar göra, exempelvis när de ska gå hemifrån. När valpen bjuds på godis och dessutom har sällskap när någon går hemifrån tränas den successivt i att kunna vara trygg, även då den så småningom lämnas själv.

Valpen behöver mycket vila
Sömn är ett av valpens viktigaste behov. En valp som sover mycket brukar blir lugn som vuxen. Sover den för lite är det risk att den blir överaktiv och stressad vilket i sin tur kan leda till att familjemedlemmarna bli irriterade på den. Hjälp den övertrötta valpen att komma till ro.

Ta inte valpen på promenad
I vilt tillstånd leker valparna mycket lugnt hela första halvåret. De vuxna djuren dämpar valparnas lek, jagar åt dem och ser till att de kan växa upp i lugn och ro. Undvik att gå längre sträckor, leka hetsiga lekar eller på annat sätt överanstränga din valp. Har din valp lekt och haft roligt en dag så ge den en eller två vilodagar för att varva ner ordentligt.

Ge valpen mycket frihet och stort utrymme
Första tiden handlar för valpens del om att utforska och upptäcka sin omgivning. Hindras valpen för mycket kanske den blir frustrerad och bråkig. Ha tålamod och se tiden an! De flesta jobbiga valpbeteenden försvinner i takt med att valpen blir äldre. Det kommer en dag då du saknar valpens upptåg och påhitt!

Oavsett om du är nybliven hundägare eller har haft hund tidigare så finns det alltid mycket att lära eller bli påmind om! På en valpkurs får du hjälp att lära känna din valps personlighet. Även valpar som är av samma ras, har samma gener och kommer från samma kennel kan vara olika som natt och dag!
Upp till sex månaders ålder är valpen extra mottaglig för upplevelser och inlärning. Under denna socialiseringsfas lär sig valpen mycket och snabbt, på både på gott och ont! Det är perfekt att tidigt öva valpen i situationer som den ska vara trygg i som vuxen. Det är också då du sätter kvalitén på er relation! Vem är ni för varandra?

På Hundakademins valpkurs får din valp:
– Socialisera med både hundar och människor på ett lugnt och tryggt sätt.

– Uppleva att det alltid lönar sig att fokusera på dig, även när det händer saker runt om.

– En trygg och positiv relation med dig.

– Miljöträning under uppstyrda och säkra förhållanden, utan skrämmande överraskningar.

– Lära sig att du beskyddar, visar, lär och belönar! På så vis blir du både valpens trygga punkt och förebild.

– Lära sig respektera när du sätter stopp.

– Uppleva att det är roligt att samarbeta.

– Nöjet av att ”chilla” i nya miljöer, både i närheten av andra hundar och människor.

– Lära sig att gå i fint i koppel, gå fint förbi andra hundar och att fungera väl, även utan koppel.

– Och mycket mer!

På Hundakademins valpkurs får du som valpägare:
– Kunskap i hur valpen kommunicerar samt förstå hur ditt kroppsspråk påverkar valpen och er relation.

– Kunskap om stress hos hund. Du får lära dig att se när valpen blir stressad och veta vad valpen behöver (och absolut inte ska utsättas för) för att växa upp till en trygg och harmonisk hund.

– Lära dig en framgångsrik belöningsteknik och pedagogik som gör att valpen förstår. Du får även kunskap som gör att du förstår varför valpen fortsätter med oönskade beteenden trots att du inte uppmuntrar dem.

– Veta hur du stöttar din valp på bästa sätt, om och när det behövs.

– Veta vad du kan göra om valpen biter för hårt, jagar efter barnen, skäller på grannarna, har svårt att komma till ro osv…

– Värdefull kunskap i hantering och omvårdnad.

– Tips på vad man ska tänka på när man påbörjar den viktiga ensamhetsträningen.

– Möjligheten att förbereda valpen inför livet som en fantastisk och uppskattad familje- och/eller tävlingshund.

– Och mycket mer!

På Hundakademins valpkurser fokuserar vi främst på relationen. När valpen ser dig som en trygg och inspirerande ledare vill den lära sig allt som du kan!

För de flesta hundar är det inte som vi vanligen tror tillräckligt att komma ut på promenad och jaga efter pinnar och bollar. Hunden blir faktiskt ofta betydligt lyckligare om den får utmaningar som stimulerar dess intellekt. Här nedan har vi samlat några aktiveringsövningar som är enkla att utföra på egen hand.

Leta godis
Lägg en bit godis på golvet/marken framför hunden. (Godis består av bitar av mat som hunden gillar – korv, blodpudding eller något annat) Säg ordet leta och belöna när hunden tar godiset. Gör detta så många gånger att hunden förstår att leta betyder godis. Öka svårighetsgraden successivt. Undvik att hjälpa hunden – låt den lösa uppgiften på egen hand. Om hunden inte letar har du kanske gjort övningen för svår.

Öppna paket
Spara alla tomkartonger (toarullar, mjölk-, äggkartonger mm) och lägg godis i dem. När hunden lärt sig öppna paketet kan du dessutom gömma det. På så vis får hunden jobba lite extra.

Pedagogiska hundleksaker
Äntligen finns det ett stort utbud av pedagogiska hundleksaker som stimulerar hundens nyfikenhet och sinnen. Ge hunden omväxling genom att servera maten i en pedagogisk hundleksak istället för i matskålen. Att jobba aktivt för att få sin mat stimulerar aptiten och ger utlopp för energi och arbetsglädje! Se boxerbollen här!

Sitta vackert
Låt hunden sitta framför dig. Håll en bit godis alldeles intill hundens nos. För handen långsamt bakåt, lite uppåt, rakt över hundens huvud. Låt hundens nos följa din hand (med godis) och låt den få smaka när den lättar en och därefter två framtassar från golvet. Om hunden istället reser sig så har du förmodligen gått lite för fort fram. Säg i så fall inte nej, utan börja om från början. När hunden förstår att den ska sitta kvar och bara lyfta upp framtassarna måste den balansera överkroppen. Belöna hundens försök med både röst och godis!

Att stänga en dörr
Locka hunden att ställa sig nära en dörr. Håll lite godis framför hunden och locka den ännu närmare dörren, tills den vidrör dörren (med nosen eller bogen). I samma sekund som hunden kommer i kontakt med dörren tjoar du till och ger massor av gott godis. Upprepa igen. Ju duktigare du är på att belöna desto snabbare kommer hunden på vad den ska göra. När hunden på uppmaning kan knuffa igen dörren kan du stå lite bakom för att se om den klarar övningen utan alla ”ledtrådar” från dig.

Rulla boll
Be hunden lägga sig ner framför dig. Placera en boll mellan hundens framtassar. På den sidan av bollen som ligger närmast hunden lägger du en liten bit godis. När hunden tar godiset kommer den att knuffa till och rulla iväg bollen. Belöna omedelbart genom att tjoa till och ge ytterligare godis. Efter tillräckligt många upprepningar behöver du inte längre lägga godis vid bollen för att hunden skall förstå vad den skall göra. Så småningom kan du sitta framför hunden och ni kan rulla bollen mellan er.

Var är svansen
Låt hunden sitta framför dig. Smek hunden över ryggen samtidigt som du lägger en godbit på svansen. När hunden vrider sig runt för att ta godiset frågar du var den har sin svans. Efter tillräckligt många upprepningar slutar du att lägga godis på svansen. Signalen är då att du smeker hunden över ryggen och frågar var svansen är. Slutligen behöver du bara fråga hunden var svansen är och den visar gärna.

Krypa
Be hunden lägga sig. Visa att du har godis. Håll handen på golvet, en bit ifrån hunden, så att den ”nästan” når – inte för högt, då reser den sig. Belöna genom att ge godis när hunden sträcker sig efter handen. Om den flyttar fram en tass en centimeter utan att resa sig är du på rätt väg. Ha inte för bråttom utan flytta handen med godis en liten bit i taget (annars kommer hunden att hoppa groda, vilket i och för sig ser roligt ut) När hunden kan övningen kan du antingen gå bredvid eller se om hunden kan krypa mot dig – vilket är svårt!

Vinka
Låt hunden sitta framför dig. Håll en bit godis framför och nära nosen. För handen med godis långsamt snett bakåt, åt höger eller vänster, nästan huvudet på hunden. I det ögonblick hunden lyfter en tass belönar du med rösten och ger godis. När hunden kan lyfta tassen en gång då du säger vinka kan du hålla inne med belöningen och avvakta tills hunden vinkar igen. På så vis lär sig hunden att upprepa vinkandet flera gånger innan det blir ”bingo” i form av godis.

Låt hundträningen bli tillfällen då du skapar tillit och samarbete. Vi delar med oss av svåra bästa lärtips!

Belöna effektivt
Belöning är A och O vid alla lärtillfällen. Sammankoppla ett ”belöningsord”, (t ex Bra!) med något gott godis. På så vis kommer hunden att tänka ”på det goda” när den hör ordet Bra! även då den blir distraherad eller då den befinner sig en bit bort. Ge alltid hunden sin utlovade godsak, lura den inte!

Belöna omedelbart
Just i det ögonblick då du belönar hunden förstärker du dess beteende. Var alltså noga med att belöna i rätt sekund – inte efter att hunden har gjort rätt.

Ta många pauser
Hunden kan bara vara koncentrerad korta stunder i taget. Lärandet blir mest effektivt om du tar flera och korta pauser. Pauserna ska vara tråkiga, då upplevs träningen som ännu mer stimulerande och rolig.

Upprepa
Om momentet verkligen ska sitta (i ryggmärgen) måste du upprepa det ofta. När du tror att hunden verkligen kan momentet så gör du det lika många gånger till. För att hunden inte ska tröttna är det viktigt att variera träningen och öva korta pass fördelat under dagar, veckor och månader!

När hunden glömmer
När hunden kan ett moment och plötsligt börjar slarva (vilket du märker på att du måste upprepa ordet flera gånger eller höja rösten) så handlar det ofta om att hunden glömt vad den ska göra. Istället för att tjata, skrika och stampa så tar du helt enkelt om momentet från början igen.

Spontan återhämtning
Ibland behöver hunden smälta det den lärt sig. Det märker du när hunden gång på gång gör fel – den kanske gör helt andra saker än vad du bett om – det verkar gå runt i huvudet. Låt då hunden vila från det aktuella momentet under några dagar. Om du vill kan du träna andra moment i stället. När hunden vilat och smält det den håller på att lära sig kommer träningen att gå lättare igen.

Tjata aldrig
Säg det ord du vill lära hunden en gång. Reagerar inte hunden så säg ordet en gång till samtidigt som du visar den vad du menar – ord och åtgärd (t ex godis) ska höra ihop. Du påbörjar ordet – i slutet av ordet visar du.

Tillrättavisa inte under inlärning
En tillrättavisning lär hunden vad som är förbjudet, men inte vad den ska göra! Många ”bestraffar” hunden omedvetet genom att spontant säga nej om hunden inte förstår övningen och gör fel. Genom att enbart nonchalera hunden då den gör fel och istället belöna rätt beteende förstår den vad du menar.

Öka svårighetsgraden successivt
De flesta moment måste delas in i flera delmoment. Att till exempel lära att apportera (hämta olika föremål) innebär för hunden att den ska lära sig minst fyra delmoment: ta ett föremål i munnen, plocka upp det från marken/golvet, hålla kvar det, samt lämna. Hunden måste få lära sig en sak i taget innan den kan hela övningen.

Närhet och gemenskap
Den äldre hunden behöver mycket närhet och uppmärksamhet! Låt den vara med i gemenskapen och ta mycket på den. De flesta äldre hundar uppskattar lugn och lätt beröring vilket stimulerar ”må-bra hormonet” oxytocin som ökar hundens välbefinnande. Låt gärna den äldre hunden sova i sängen men har du en hög säng kan det vara tryggast för hunden att få sova i en mjuk skön hundsäng på golvet intill dig. En äldre hund som tvingas sova själv eller lämnas ensam långa stunder kan bli orolig och stressad.

Bli tydligare
Fortsätt att träna och aktivera hunden när den blir äldre men anpassa träningen till vad hunden klarar av. Var extra tydlig och visa med hela kroppen vad du menar. När hunden hör sämre kan du t ex visa med handen och om hunden ser sämre kan du hålla en godsak framför nosen, doften gör det lättare för hunden att följa din handrörelse. Visa långsamt och gör gärna övningar som hunden redan kan. Det allra viktigaste är att den får känna sig duktig och delaktig!

Fortsätt att aktivera seniorhunden
Alla hundar oavsett ålder mår bra av att få hålla igång och känna sig behövda. Skapa en rutin och aktivera den äldre hunden korta stunder fördelat över dagen. Övningar som att hämta och bära, gå slalom, dansa, backa och räcka vacker tass är uppskattade och hjälper samtidigt hunden att hålla sig rörlig och smidig.

Förgyll promenaden genom att belöna med godis när hunden söker kontakt, följer dig och kommer på inkallning. Låt den använda nosen genom att leta efter godis i högt gräs eller i kuperad terräng. En äldre hund kan inte alltid gå långa promenader men uppskattar en händelserik promenad med lagom svåra utmaningar och godis.

Ge seniorhunden tid
När hunden blir äldre förändras den både till kropp och sinne. Syn och hörsel försämras och det tar längre tid för den att uppfatta saker, förstå vad som händer och att ”läsa tidningen”. Med åldern blir hunden också stelare och det kan ta mer tid att resa sig och promenaderna går långsammare. Ge seniorhunden tid, låt den ta saker i sin takt och låt den stanna upp och pausa ibland.

Seniorhunden som är orolig eller drar sig undan har kanske ont
Det är viktigt att dagligen känna igenom och titta på sin gamla hund. Hur mår den, beter den sig som vanligt eller är det något som stör? Du känner din hund bäst och är den första som ser när den inte mår bra. Lita på din känsla och kontakta veterinär om du misstänker att hunden inte mår bra.

Hjälpmedel för seniorhunden
När hundens syn och hörsel försämras kan ett extra långt koppel eller ett flexikoppel komma till användning. På så vis riskerar du inte att hunden går åt fel håll för att den inte ser eller hör dig. Även om du har kopplet som en säkerhet ska du fortsätta kommunicera med hunden som om den vore lös. Använd rösten, visa med händerna, ta i hunden och belöna den med godis när den följer dig.

En stadig sele kan vara bra att hålla i när man behöver stötta seniorhunden som ska hoppa in eller ur en bil, båt, gå i trappor eller på ett halt golv.

Golv täckta av halkfria mattor, en ramp för att gå in/ur bilen, en upphöjd plats för mat och vattenskål, flera mjuka liggplatser och ett värmande/svalkande täcke är tillbehör som också kan höja livskvaliteten för seniorhunden.

Ge den äldre hunden möjlighet till vila och återhämtning
Vissa dagar behöver den gamla hunden sova mer än vanligt. Kanske har den varit mer aktiv än vanligt dagen/dagarna innan? Det tar längre tid för den gamla hunden att återhämta sig så ge den tid för vila och återhämtning. När seniorhunden vilat färdigt kommer den att vara pigg på sällskap och aktiviteter igen.

Ta vara på er tid tillsammans
De sista åren med en gammal hund påminner ofta om den första intensiva valpperioden med ständig närvaro och passning. Den äldre hunden behöver precis som valpar täta rastningar, flera små mål mat och mycket vila. Man måste ständigt ta hänsyn till den gamla hundens behov och det kan vara svårt att ta med den gamla hunden på allt för aktiva aktiviteter. Vilka möjligheter man har att ta hand om en åldrande hund är såklart individuellt men att dela sina dagar med en frisk, välvårdad och levnadsglad hund är något av det bästa som finns!

Tips till dig som vill bli instruktör!
Att få undervisa hundägare är en ynnest eftersom det ger så mycket ”feelgood”.

Att få uppleva den glädje och stolthet som en hundägare känner när den når fram till sin hund är ovärderlig och kanske till och med mer värd än lönen.

Att därtill få vara med när en hund plötsligt får förtroende för sin ägare och vill börja samarbeta är såklart lika magiskt. På längre sikt kan det som motiverar en instruktör att undervisa vara vetskapen om att en välfungerande och harmonisk hund kommer att få ett fritt, harmoniskt och innehållsrikt hundliv.

Ett bra kurstillfälle gör att man fylls med glädje och inspiration vilket medför att man vill lägga ännu mer tid på den egna hundträningen.

Välj därför en gedigen Instruktörsutbildning där du verkligen får den kunskap och erfarenhet som gör dig till en skicklig, trygg och uppskattad instruktör!

HÄR FÖLJER NÅGRA TIPS ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA VÄLJA UTBILDNING:
1. Onlinekurs eller IRL? Som hundinstruktör kommer du att arbeta med både hund och människa, därför är det en stor fördel (för att inte säga nödvändigt) att välja en utbildning som sker ”IRL”. Teoretiskt kunskap är inte värd så mycket om man inte har erfarenhet av hur den ska omsättas och användas i praktiken. Att undervisa hundägare och hundar handlar till stor del om att anpassa sig till de man har framför sig. På en seriös utbildning ska det såklart även finnas möjlighet att gå med som observatör och/eller praktikant på olika kurser. På så vis får du som elev en möjlighet att stegvis växa in i instruktörsrollen.

2. Vem har du som förebild? Hur undervisar den personen? Hur har den sina egna hundar? Är instruktörens egna hundar välfungerande, harmoniska och fina förebilder i olika kurssammanhang? Vad ska en instruktör som inte har lyckats så bra med sina egna hundar kunna lära dig?

3. Välj en utbildning som pågår under en längre period. Då kan den nya kunskapen sjunka in och befästas. Du får även tid att omsätta teoretiskt kunskap till praktisk undervisning och kan testa det du lär dig, både på dig själv och din hund. För självklart behöver du tid för att kunna utvärdera vad du tycker och om det är det något du ifrågasätter etc.

4. Vad har företaget som erbjuder instruktörsutbildningen för huvudsyssla? Erbjuder man i första hand onlineutbildningar eller finns det en fysisk verksamhet med fokus på hundar i verksamheten? Hundföretag där personalen dagligen jobbar med hundar i flock blir såklart skickligare på både hundspråk och hundars behov än personen som sitter själv på ett kontor och skapar onlineutbildningar.

5. Slutligen, ta reda på om det finns arbetsmöjligheter där du utbildar dig? Ett hundföretag som utbildar skickliga instruktörer vill förmodligen behålla de bästa genom att knyta dem till företaget.

Vad är en social tjänstehund?
En social tjänstehund arbetar tillsammans med sin förare och är utbildad för att kunna verka inom skola, vård och omsorg. Den kan t.ex. söka fysisk närhet för att muntra upp, stötta, lugna eller trösta en vårdtagare. En social tjänstehund är välfungerande, harmonisk och vältränad. Den gör en fantastisk insats genom att vara en källa till kontakt, glädje och samtalsämnen!

Den sociala tjänstehunden är specialtränad i att samverka med olika vårdtagare för att vederbörande ska engagera sig både fysiskt och mentalt. En skolhund kan t.ex. (ibland genom sin blotta närvaro) motivera elever att gå till skolan, stötta elever med svårigheter, få socialt utsatta elever att växa och den kan lyssna när en elev övar på att läsa.

VAD KRÄVS FÖR ATT UTBILDA EN HUND TILL SOCIAL TJÄNSTEHUND?
Oavsett hur gammal din hund är eller vilken ras den är så behöver den uppfylla följande krav:

– Den ska vara harmonisk och fysiskt frisk.

– Den ska vara trygg med alla typer av människor. Blir den osäker eller trängd ska den gå undan och söka sig till dig.

– Förutom att den ska vara socialt välfungerande ska den ha en god grundfostran, dvs kunna gå fint i koppel, vara lös, gå fint förbi andra hundar (med och utan koppel) och kunna vänta lugnt när det krävs.

– Den ska vara trygg och vilja samarbeta med dig i alla lägen, även i nya och okända miljöer.

– Den ska fungera väl med andra hundar och djur och kunna fokusera på en uppgift även om det finns andra hundar eller djur i närheten.

HÄR FÖLJER HUNDAKADEMINS BÄSTA TIPS TILL DIG SOM VILL UTBILDA DIN HUND TILL EN SOCIAL TJÄNSTEHUND:
Har du en liten valp så var extra noga med socialiseringen! Det valpen får uppleva innan den fyller fem – sex månader kommer den att minnas ”hela livet” vilket är till stor nytta då du startar en social tjänstehundsutbildning.

Ladda ner appen Duktig Hund! I den finns det mängder av bra information för dig som vill göra rätt från början. Det finns tex övergripande filmer med information om hundens språk, behov och beteende men även filmer som ”stegvis” visar instruktioner om den viktiga grundträningen. Flera av filmerna fokuserar på vad du behöver tänka på för att bli en skicklig hundtränare! Med rätt kunskap och en valp som tycker om att samarbeta så är vägen till att bli en social tjänstehund inte så långt borta!

Har du istället en unghund eller vuxen hund så kan ett första steg mot att utbilda hunden till en social tjänstehund vara att börja träna efter pedagogiken och övningarna i appen Duktig Hund! För hundens utveckling är det värdefullt att ha tydliga mål genom att diplomera den efter kunskapsnivå. För att bli en grön Duktig Hund! krävs det tex att hunden ska kunna tre valfria övningar ur kategorin aktivering och två valfria övningar ur kategorin vardagslydnad. Nästa steg är att sikta mot blå, röd och kanske till och med svart nivå.

För att diplomera hunden till röd nivå krävs det att den är socialt välfungerande, både med och utan koppel, den ska kunna arbeta uthålligt och kunna fokusera på sina arbetsuppgifter även om det finns ”störande” objekt såsom andra hundar, människor och djur i närheten. Har man kommit till röd nivå har man i regel kommit halvvägs till en certifierad social tjänstehund!

Slutligen glöm inte att söka en plats på Hundakademins ettåriga sociala tjänstehundsutbildning! Det är en gedigen utbildning med flera lärare som kommer att ge både dig och din hund den kunskap och de verktyg ni behöver för att bli ett fantastiskt och framgångsrikt team!

IMG_0172 copy

Bokningsregler

Du kan välja att boka din kurs per telefon eller via mejl. Självklart kan du också passa på att boka dig på nästa kurs när du är här hos oss.

Väljer du att boka dig via mejl är du garanterad en plats först när vi har bekräftat din bokning. Detta sker via mejl.

För att bokningen ska gälla måste kursavgiften betalas på angivet datum, vilket står i den kallelse vi skickar till dig. Från och med detta datum är din bokning bindande. Om du uteblir från kursen debiteras full kursavgift.

Löptikar är välkomna på alla våra kurser, dock kan vi göra undantag från vissa teoripass. Kontakta oss för mer information eller vid frågor.

Enligt Eu:s dataskyddsförordning (GDPR) ska vi som lagrar adresslista för utskick av kallelse i samband med bokningar, erbjudande och nyhetsbrev informera om de uppgifter vi behandlar.

När du bokar dig hos oss eller då du anmäler dig för nyhetsbrev behöver vi ditt namn, postadress, telefonnummer och mailadress. Vi använder uppgifterna för att skicka dig information om din bokning, erbjudanden och nyheter.

Tredje part görs inte tillgängliga för dina uppgifter.

Personal

Nina Roegner

Befattning:
Ägare, Problemhundstränare, Kursledare, Filmhundstränare, Författare.
Läs mer här

Artiklar: Det är hundägaren som ska göra jobbet, Bra sägare, Roliga timmen

Har skrivit böckerna:
Aktivering – Smart lek med din hund (2005), Från valp till unghund – utan problem (2007) och Hundkul! – Trickträning för bästa vänner (2017)

Har medverkat som hundexpert i följande DVD:er:
Välkommen valp (Pan Vision 2008) och Från valp till unghund (Pan Vision 2008)

Håller följande kurser:

Duktig Valp steg 1, Freestyle steg 2 och Framgångsrik Freestyle

Håller i delar av Hundakademins Hunddagisutbildning steg 1 och steg 2.

Håller i delar av Hundakademins Instruktörsutbildning.

Håller i delar av Hundakademins Instruktörsutbildning Duktig Hund!

Har jobbat som hundtränare i följande produktioner:
Sepps Himmelska cirkus (1999), Sju miljonärer (2006), Farsan (2009), Dom över död man (2011) Se och läs mer här!
Ansvarig/regissör för Hundakademins hundteater/uppvisningar på My Dog (2006- 2017) Läs mer här! Artiklar: Dummerjöns, Snövit, Farmor 1, Farmor 2

Uppträdde med egna hunden Moster (Australian shepherd) i Hundteatern på Talang 2021 

Utbildning:
Beteendevetenskap (Göteborgs universitet, 1981)
Diplomerad Kursledare (Göteborgs Hundterapicenter, 1981) Artiklar: Nina 1, Nina 2
Diplomerad problemhundskonsult (Göteborg Hundterapicenter, 1984) Artiklar: Nina 3, Nina 4, Nina 5

Nuvarande hund:
Moster, Australian Shepherd (2011).
Moster är lydnadschampion, Nordisk Freestylechampion, utställningschampion, diplomerad svart “Duktig Hund!” och uppflyttad till högre klass spår. Moster har medverkat i hundteatern på My Dog hela 10 år i rad och är en omtyckt visningshund på Ninas kurser. Moster spelade Askhunden i Hundteatern på Talang 2021. 

Nina & Moster har varit en del av landslaget i Freestyle sedan 2015 och har följande prestationer:

2015

AFEC – VINNARE! 
NM – 6:e plats
Årets Nybörjare 2015

2016

SM – VINNARE!
AFEC – 3e plats
NM – 5:e plats
VM – 8:e plats
OEC – 13:e plats

2017

AFEC – VINNARE!
CRUFTS – 8:e plats
NM – 2:a plats
SM – 3:e plats
VM – 6:e plats
OEC – 7:e plats
VM, OEC & NM- Guld till landslaget i Freestyle
Stormästare i Freestyle (tagit 20 cert i klass 3)

2018

SM – VINNARE!
AFEC – VINNARE!
NM – 2:a plats – Guld till landslaget i Freestyle
CRUFTS – 8:e plats
VM – 33:e plats
OEC – 23:e plats – Brons till landslaget i Freestyle

2019

OEC – 15e plats
VM – 8:e plats
NM – 2:a plats – Guld till landslaget i Freestyle
SM – 4:e plats
AFEC – 3:e plats

2021

SM – 4 plats

2022

NM – 5:e plats
OEC – 14:e plats
SM – 5:e plats

Tidigare hundar:
Bamse, Golden retriever (1976-88) Uppflyttad Lkl III samt lägre klass spår.

Pumin, Samojed (1991-2005) Pumin blev rasens första lydnadschampion (endast två år gammal). Medverkade på flera olika tv-program (har bland annat dukade bord åt Lasse Kronér i ”Oldsberg för närvarande”(direktsändning), Spelat ”stunthund” i ett inslag i Låt kameran gå, Upprädde i “Hur gör djur” (direktsändning) Pumin var en mycket uppskattad uppvisningshund.
Artiklar: Pumin 1, Pumin 2, Pumin 3 samt Pumin 4

Smulan, Samojed (1993-2010) Egen uppfödning. Uppflyttad lydnadsklass elit. Medverkade på Hundakademins uppvisning på My dog (2005, 2006 och 2007). Smulan var en omtyckt och engagerad assistent på Ninas valpkurser. 

Farmor, Australian Shepherd (2005-2011) Tävlade i lydnadsklass elit, uppflyttad lägre klass spår. Trots sitt korta liv (avled p g a sjukdom) hann Farmor att uppträda och medverka på My dog hela fem år i rad. Hon spelade huvudrollen i Dummerjön (2009) och Askhunden (2010). 2011 spelade hon den elaka styvmodern i Snövit. Farmor var en mycket populär visningshund på Ninas kurser.
Artiklar: Farmor 1, Farmor 2
Se mer här!

Jenny Johansson

Befattning:
Medarbetare, dagispersonal i Lindome, kontorsansvarig för Lindome & Askim, kursledare, problemhundstränare & filmhundstränare.

Håller följande kurser och föreläsningar:
Duktig Valp steg 1, Duktig Hund steg 1, Duktig Hund steg 2, Duktig Hund steg 3, Hantering – kurs, Nosework, Fördjupad hundägarutbildning & Hantering – föreläsning

Håller i delar av Hundakademins Grungläggande Hunddagisutbildning.

Håller i delar av Hundakademins Fördjupande Hunddagisutbildning.

Håller i delar av Hundakademins Instruktörsutbildning. 

Håller i delar av Hundakademins Instruktörsutbildning Duktig Hund!

Har jobbat som hundtränare i föjande produktioner: 

Hundtränare i ”Dom över död man”(2011) Se och läs mer här!

Tränade och uppträdde med dagishunden Octavius (dobermann) på My Dog 2013.

Uppträdde med egna hunden Äpple (långhårig collie) i Hundteatern på Talang 2021 samt My Dog 2023

Artikel:
Duktig Hund! Kul och smart träningskoncept!

Utbildning:

Djurvårdare (August Kobbsgymnasium 2010).

Diplomerad Hunddagisskötare (Hundakademin 2010).

Certifierad Hundinstruktör (Hundakademin 2011).

Certifierad Problemhundstränare (Hundakademin 2013).

Certifierad Better Dog Academy-instruktör (2013).

Nuvarande hund:

Äpple, Collie (2019). KORAD. Uppflyttad till klass II i både Tävlingslydnad och i Heelwork to Music. Uppflyttad till Lägre klass Spår och har ett godkänt doftprov för Eukalyptus i Nosework. 
Äpple är en mycket uppskattad visningshund på Jennys kurser och är medlem i Hundteatern sen 2021. Äpple är en diplomerad svart “Duktig Hund!”. 

Tidigare hund:
Malte, Golden retriever (2004-2017). Tränade allt men främst Nosework, spår och aktivering. Han var även en diplomerad röd “Duktig Hund!”. Malte var en uppskattad visningshund på Jennys kurser.

Marie Danielsson

Befattning:
Medarbetare, kursledare & dagisansvarig i Lindome & Askim.

Artiklar: Valpar tränas på sommarskola

Håller följande kurser:

Vardagslydnad steg 1 – Beteende och relationskurs, Duktig Hund steg 1, Aktivering steg 1, Aktivering steg 3, Kantarellsök , Vardagslydnad steg 2 – Momentträning, Vardagslydnad steg 3 – Excellent, Freestyle steg 1 & Duktig Valp steg 1.

Utbildning:

Hundakademins Hunddagisutbildning 1 (2013)

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 2 (2013)

Certifierad Hundakademininstruktör (2014)

Certifierad Better Dog Academy-instruktör (2014)

Uppträdde med egna hunden Aston (Nova Scotia Dock Tolling Retriever) i Hundteatern på Talang 2021 

Nuvarande hundar:

Aston – Nova Scotia Duck Tolling Retriever (2012).
Tävlar freestyle klass III är uppflyttad till elitklass i lydnad och är Svensk Freestylechampion. Aston har varit en del av det svenska landslaget i Freestyle från 2018 – 2022. Han är även en diplomerad svart “Duktig Hund!”. 
Aston har varit med i Hundakademins Hundteater på My Dog sedan 2014 och har ett viktigt arbete som assistent på Maries kurser.

Magic – Bordercollie (2023). Tränas efter appen “Duktig Hund!”! Vi lägger en god grund för kommande hundsporter såsom Heelwork to Music samt Freestyle. Magic jobbar också som assistent på Maries kurser.

Tidigare hundar:

Bentley – Lhasa Apso (2009-2023). Diplomerad svart “Duktig Hund!”. Bentley är uppflyttad till Freestyle klass III och en mycket uppskattad visningshund på Maries kurser.

Astons Freestyleprestationer:
2018

SM – 5e plats
AFEC – 4e plats

2019

OEC – 41:e plats
VM – 42:e plats
NM – 6:e plats
SM – 6:e plats

2021

SM – 8:e plats

2022

SM – 6:e plats
AFEC – 3:e plats

 

Isabel Albrektson

Befattning: 

Medarbetare, kursledare, dagisansvarig i Askim.

Håller följande kurser:

Vardagslydnad steg 1 – Beteende och relationskurs, Aktivering steg 1 & Vardagslydnad steg 2 – Momentträning

Utbildning:

Samtalsterapeut (2017)

Hundakademins hunddagisutbildning (2019)

Hundakademins Instruktörsutbildning (2019) 

Certifierad Better Dog Academy-instruktör (2019)

Egen hund:

Bailys – Chihuahua (2011). Bailys är diplomerad svart “Duktig Hund!” och har varit med i Hundteatern på My Dog 4 år i rad. 

Sanna Browaldh

Befattning

Medarbetare, dagispersonal i Askim & Lindome.

Utbildning

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 1 (2021)

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 2 (2022)

Duktig Hund! – instruktörsutbildning (2023)

Nuvarande hund

Asta – Flatcoated Retriever (2020). Sällskapshund som tränas i aktivering, vardagslydnad samt personspår & uppletande. Asta är diplomerad Duktig Hund! på svart nivå.

 

Ann-Sofie Frisk

Befattning

Medarbetare, dagispersonal i Askim & Lindome.

 

Utbildning

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 1 (2024)

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 2 (2024)

 

Nuvarande hundar

Ebba – Cockerspaniel (2021)

Lufsen – Cavalier/Papillon (2016)

Jennifer Andersson

Befattning:

Medarbetare, kursledare

Håller följande kuser:

Duktig Valp steg 1, Duktig Valp steg 2, Duktig Hund steg 1, Duktig Hund steg 2, Tävlingslydnad steg 1 & Tävlingslydnad steg 2

Utbildning:

Certifierad vårdhundsförare 

Hundakademins hunddagisutbildning steg 1 (2011)

Hundakademins hunddagisutbidlning steg 2 (2012)

Certifierad Better Dog Academy-instruktör (2014)

Certifierad Hundakademin-instruktör (2019)

Utbildad tävlingsledare i Tävlingslydnad

Godkänd domare i Tävlingslydnad (2022)

Egen hund:

Alvin – Bordercollie (2016). Alvin är lydnadschampion och har tävlat både SM, NM och VM. Han och Jennifer är även med i svenska landslaget i tävlingslydnad.
Alvin är diplomerad svart “Duktig Hund!” samt en uppskattad visningshund på Jennifers kurser. 
Han har också varit med på Better Dog Academys uppvisningar på My Dog i 3 år och är en av medlemmarna i Hundteatern.
Alvin tränas också i vallning och arbetar som social tjänstehund.

Eddie – Bordercollie (2022). Eddie tränar både tävlingslydnad och vallning. Han är även under utbildning till social tjänstehund. 

Tidigare hund:

Sigge – bichon havanais/coton de tuléar (2008 – 2021). Sigge var en utbildad vårdhund och jobbade med matte på olika vårdhem. De var uppflyttade till avancerad klass i Rallylydnad samt tävlingslydnad klass 1. Sigge var en diplomerad svart “Duktig Hund!”. Han var även med på Better Dog Academy´s uppvisning på My Dog 2016 samt vart en av skådespelarna i hundteatern 3 år i rad. Sigge hjälpte även till på mattes kurser och var en omtyckt visningshund!

Linda Ekman

Befattning:
Medarbetare, kursledare

Håller följande kurser:

Rallylydnad steg 1, Rallylydnad steg 2, Vardagslydnad steg 1, Vardagslydnad steg 2, Aktivering steg 1, & Kantarellsök

Utbildning:

Diplomerad Hundakademin-instruktör (2019)

Certifierad Duktig hund-instruktör (2019)

Nuvarande hund:

Maya, Labrador retriever (2019) är diplomerad blå “Duktig Hund!” 

Tidigare hund:

Stella, Labrador retriever (2014-2019),. Diplomerad röd “Duktig hund!”. Tävlade och var meriterad i rallylydnad (SE RALLYCH), freestyle (FD1) och heelwork to music (HTM1 HTM2). Var med i Better Dog Academys uppvisning på My Dog 2017 och 2019. 

Birgitta Forstén

Befattning:
Medarbetare, kursledare

Håller följande kurser:

Hundkul!, Hundkul för barn och ungdomar och Duktig Hund! steg 1

Utbildning:

Förskolelärare/pedagog (1981–1984)

SBK-instruktör

Ordförande ungdomsavdelningen Ängelholms Brukshundklubb

Diplomerad Duktig Hund-instruktör (2021)

Nuvarande hund:

Queenie – golden retriever (2019). Uppflyttad till Klass I i tävlingslydnad. Queenie är med i Hundteatern på My Dog sen 2020 och är även en diplomerad Duktig Hund, röd nivå.

Tidigare hundar:

Gucci – Golden retriever (2005 – 2018).
Gucci var en diplomerad Duktig Hund, svart nivå. Gucci var en av de fantastiska deltagarna på Hundteatern på My Dog och var med hela 8 gånger. Tävlade i Tävlingslydnad klass III.

Stefan – Golden retriever (2008 – 2019)
Birgitta tog över Stefan år 2015. Stefan var då 7 år gammal och relativt otränad. Med Birgittas hjälp blev han diplomerad till röd Duktig Hund och var med i Hundteatern i rollen som prinsessa i Dummerjöns 2018. En roll han gjorde med bravur!

Tjolli – Chow-chow (1986 – 1988)
Tjolli gick bort i sjukdom endast 2 år gammal.

Tjoffi – Chow-chow (1972 – 1986)
Tävlades i Tävlingslydnad klass III.

Alice Wikerstål

Befattning:

Medarbetare, kursledare

Håller följande kurser:
Duktig hund! steg 1

Utbildning:
Hundakademins Instruktörsutbildning (2024)
Duktig Hund! – Instruktörsutbildning (2024)

Nuvarande hund:
Hanzo – Finsk Lapphund.
Sällskapshund och arbetspartner som tränas i aktivering, vardagslydnad samt lite personspår.

Therese Drywa-Karlsson

Befattning:
Medarbetare, kursledare

Håller följande kurser:

Duktig Valp steg 2

Utbildning:

Diplomerad Hundakademin Instruktör (2014)

Certifierad Better Dog Academy-instruktör (2014)

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 1 (2017)

Hundakademins Hunddagisutbildning steg 2 (2017)

Nuvarande hund:

Puma – bordercollie (2015). Puma har varit med i hundteatern på My Dog 3 år i rad samt är en uppskattad visningshund på Tessans kurser. Puma är en diplomerad Duktig Hund, svart nivå.

Tidigare hund:

Gucci – Australian Shepheard (2007-2017). Gucci håller titlarna Korad SeVch Lp1 Lp2, tävlade i lydnadsklass 3. Hon var även godkänd i lägre klass spår. 
Gucci var också en certifierad svart Master Dog.

Gucci var en av de fantastiska deltagarna på Hundteatern på My Dog och har varit med hela 7 gånger.

Britt Lundqvist

Britt äger och driver Hunddagiset och Hundhotellet i Öjersjö. Det var tack vare hennes schäfer Chivas som hon kom i kontakt med Hundakademin år 1999 när hon gick valpkurs med honom. Efter det har hon gått de flersta kurser på Hundakademin och Chivas gick även på dagiset både i Askim och sedan i Lindome från han var 8 månader tills han blev 15 år gammal.

Britt kommer att driva ett Hundakademindagis på gården i Översjö. Där driver hon även ett inackorderingsstall med för tillfället sju hästar. Där bor också några Highland cattle samt två katter. Britt har planerat och förberett detta under en lång tid så nu känns det underbart att det blir av!

Utbildning:
Hundakademins Hunddagisutbildning steg 1 (2015)
Hundakademins Hunddagisutbildning steg 2 (2015)

Tidigare hundar:

Snobben – långhårig kanintax (1976-1992)

Sammy & Pebbles – West highland white terrier (1996-1999). Kullsyskon som föddes i Britts lägenhet då hon jobbade för en familj i Belgien. Fick stanna hos familjen då Britt flyttade hem till Sverige igen. 

Chivas – tysk schäfer(1999 – 2014)

Läs mer om vad våra kunder tycker om oss!

“Mycket bra! Man utgår från hundens behov kopplat med ägarnas önskemål om hundens roll i ägarnas liv. Kunskap förmedlas med mycket värme och humor. Inga fördömanden.”

Charlotte W
3 veckor

“Min upplevelse av hundakademin var över min förväntan.Jag var lite färgad av en artikel jag läst för några årsedsn om hundakademin. Den beskrev att anat hundakademin än det jag kom i kontakt med. Kurs ledarna visade en stor kunskap om hundar och deras beteende och förmedlade sina kunskaper till oss kurs deltagare på ett pedagogiskt sätt.Och jag har fått en bättre kontakt med min hund .Har också fått lite bekräftelse på att jag inte är en dålig hundägare bara för att jag inte vill att min hund skall leka med alla hundar vi möter . Jag kommer att gå fler kurser hos akademin glad att jag släppte min tidigare negativa uppfattning. Och att jag vågade testa”

Eva S
3 veckor

“Otroligt givande kurs (duktig valp steg 1), 100% kunskap och 100% engagemang från Hundakademin gjorde dessa dagar mycket lyckade.”

Anders J
3 veckor

Artiklar om hundakademin

Namn

Beskrivning

Visar 5 / 8 Artiklar

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. Du kan nå oss på telefon 031-68 55 54 eller maila info@hundakademin.com. De
vanligaste frågorna kan du även hitta svar på här: FAQ

Du kan också fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

"*" indicates required fields

Jag vill bli kontaktad på:*
Consent*