SOCIAL TJÄNSTEHUND!
Sociala tjänstehundar är mycket uppskattade inom skola, vård, omsorg och äldreboenden och bidrar till glädje och gemenskap. Hundar har en magisk förmåga att locka fram och motivera till samspel och aktivitet samtidigt som de kan lugna och trösta.
Hundar är ett ovärderligt komplement i arbetet med människor! I begreppet "Social tjänstehund" ingår exempelvis skolhund, vårdhund, läshund, pedagoghund, besökshund med flera.
Arbetar du inom vård, omsorg, skola eller i en social verksamhet där du tror att din hund skulle kunna fylla en viktig funktion? Då är detta en gedigen utbildning som gör dig och din hund till ett starkt team. Målet är att ni ska arbeta som kollegor och att din hund ska bidra med mycket positivt i verksamheten.
En social tjänstehund utbildas och certifieras tillsammans med sin förare för att bidra till god hälsa och medverka till glädje, fysisk aktivitet och en känsla av trygghet och välbefinnande för sina kunder.
Inom äldreomsorgen kan din hund tränas i att bli en bli en god vän, att vara nära och kunna stå för både underhållning och aktiviteter som uppmuntrar till glädje och de äldres medverkan!
Är du psykolog, sjukgymnast eller arbetsterapeut kan vara din hunds närvaro vara avgörande för att din klient väljer att engagera sig i sin rehabilitering.
Arbetar du inom socialtjänsten kan din hund bli ett uppskattat stöd och ha en lugnande inverkan vid möten och samtal med tex läkare och myndighetspersoner.
I en daglig verksamhet eller gruppboende kan din hund vara den som skapar förutsättningar för kontakt, gemenskap och aktivitet.
Är du terapeut eller lärare kan din hund öppna dörrar till en harmonisk och positiv utveckling för deltagaren.
Möjligheterna och nyttan av hund är oändliga men självklart krävs det både massor av träning och mängder av kunskap!
På denna utbildning lär du dig bland annat:
◊ Att läsa av din hund. Kunskap om hundspråk är A o O för att du ska kunna ha med din hund på ett säkert och tryggt sätt i ditt arbete.
◊ Om hundens behov. En trygg och harmonisk hund fungerar i regel väl i sociala sammanhang. Tvärtom med en stressad hund. Att hunden får sina behov tillgodosedda och mår bra är en förutsättning för en harmonisk, trygg och välfungerande hund.
◊ Att lära känna din hund på djupet och se hela din hunds (och även din!) personlighet. Vi ser vilka styrkor ni har som team men också vad ni behöver stärka upp.
◊ Att kunna prata med andra eller undervisa utan att din hund tappar fokus på sitt arbete (eller tar fokus från dig).
◊ Att du ska bli en tydlig coach för din hund! En vältränad, trygg och fokuserad hund kommer alltid att uppskatta sitt jobb och är pigg på att ”prestera”.
Utbildningen inkluderar följande utbildningar:
♦ Fördjupad hundägarutbildning i fem delar
♦ Tre helger som enbart är för dig som vårdhund/terapihund/skolhundsekipage. Dessa helger kommer du bland annat att:
- Sätta upp delmål och få hjälp med att planera en individuell arbetsplan.
- Bli medveten och att fokusera på vad som kommer att krävas av dig, din hund och av er som ekipage.
- Få möjlighet att bolla och få hjälp med olika problem och hinder ni stöter på.
Målet är att efter utbildningen ska du vara helt trygg i att ha med din hund i ditt arbete, att den uppskattar sitt arbete och att den är en resurs.
Förutom utbildningshelgerna ska du vara beredd på att läsa viss litteratur och göra en del hemarbeten (utöver all hundträning!)
Löpande coachning, via telefon eller mejl, ingår under hela utbildningen.
Sista helgen ingår ett slutprov där du och din hund har möjlighet att bli ett certifierat vårdhunds-, terapihunds- eller skolhundsekipage (enligt Hundakademin). Detta certifikat gäller i 24 månader och behöver därför göras om vartannat år. Klarar ni er certifiering som sker i samband med utbildningen så ingår den kostnaden i utbildningen.
Förkunskaper hund: Vardagslydnad steg 1 eller individuellt lämplighetstest. Observera att din hund måste bli godkänd innan du kan påbörja din utbildning.
Förkunskaper ägare: Lämplig utbildning motsvarande vad du och din hund ska arbeta med. till exempel undersköterska (inom äldrevården), lärare, psykolog, samtalsterapeut etc.
Alternativt minst två års anställning hos en arbetsgivare där ni ser att din hund kan komma att bli en resurs.
Aktuell start: 2024
24 - 25 februari - kl. 10.00 - 15.00 - Duktig Hund! Instruktörsutbildning steg 1
5 mars - tisdag kl. 18.00 - 20.00 - Föreläsning Förstå din hund
13 mars - onsdag kl. 18.00 - 20.00 - Föreläsning Överaktivitet hos hund
28 - 29 mars - kl. 10.00 - 15.00 - Duktig Hund! Instruktörsutbildning steg 2
24 april kl. 18.00 - 20.00 - Introduktion för blivande Sociala tjänstehundar
9-10 maj kl. 10.00 - 15.00 - Fördjupad hundägarutbildning - Förstå din hund
8 - 9 juni kl. 10.00 - 15.00 - Utbildningsdagar för blivande Sociala tjänstehundar
15 - 16 juni kl. 10.00 - 15.00 - Fördjupad hundägarutbildning - Inlärning
10 - 11 augusti kl. 10.00 - 15.00 - Utbildningsdagar för blivande Sociala tjänstehundar
17 - 18 augusti - kl. 10.00 - 15.00 - Fördjupad hundägarutbildning - Friskvård och hantering
27 oktober kl. 10.00 - 15.00 - Utbildningsdag för blivande Sociala tjänstehundsekipage med möjlighet för certifiering.
Pris:
Kursavgift 29 500kr.
Kostnad för tillkommande certifiering är 2000kr (gäller 24 månader)
Alla övningar och pedagogiken vi arbetar efter finns i appen "Duktig Hund!" varför den är obligatorisk. Om du inte redan har den behöver du ladda ner den från AppStore eller GooglePlay.
Varmt välkommen med din bokning till info@hundakademin.com eller 031-68 55 54.