VAD UPPLEVER HUNDEN?

Hundar är otroligt smarta och lättlärda djur. Precis som med oss människor lär de sig genom hela livet. Varje upplevelse registreras i hjärnan och analyseras utifrån om det var en positivt eller negativ upplevelse.  

Var det roligt? Smakade det gott? Var det trevligt?  

Eller var det tråkigt? Obehagligt? Läskigt?    

Om något upplevs som positivt kommer man sträva efter att upprepa beteendet. Om det i stället upplevs som negativt minskar drivkraften för att göra om beteendet.  

Det betyder att det är hundens upplevelse som räknas, inte vår, när vi pratar hund och inlärning.  

Detta är lätt att glömma och många hundägare fastnar lätt i sina egna upplevelser. JAG gav hunden godis, JAG sa ”duktig”, JAG tyckte det var trevligt med gäster, JAG sa till hunden att den inte fick hoppa osv.    

Några exempel:  

Valpen är full av energi och familjen är upptagen med sitt. Men så hittar valpen barnens legobitar, vilken jackpott! Vips så hamnar en legobit i valpens mun.

När övriga upptäcker att valpen biter på lego börjar cirkusen. Familjen försöker ta tillbaka legobiten och valpen har superskoj! ”Äntligen får jag uppmärksamhet och alla vill ha min skatt!”   

På en kurs kom en man med sin shih tzu. Tidigare hade han haft schäfrar men hade nu valt att byta till en mindre ras. När vi tränade och hans lilla hund gjorde rätt sa han nöjt "duktig hund!" och gav den några ordentliga klappar på sidan. I många år hade han belönat sina schäfrar genom att dunka och rufsa på dem, på huvudet eller på sidan av kroppen. En form av burdus kontakt som påminner om ett ”ryggdunk” som vissa människor delar ut när de möts.  

Schäfrarna hade stått ut med detta men hans nuvarande shih tzu var inte säker på om att detta verkligen var en belöning. Vi uppmärksammade husse på hundens kroppsspråk och husse började ge godis som belöning. Genast såg shih tzu-pojken mycket gladare ut!  

Ett annat exempel är när det ringer på dörren och hunden skällande rusar dit. 

Strax efter hunden kommer husse och upprepar ordet "tyst, tyst" i ett försök att dämpa den upphetsade hunden. Hunden får plötsligt ännu mer energi, skäller mer intensivt och husse blir irriterad och arg. Väl framme vid dörren öppnar husse och släpper in gästerna som överöser hunden med glada tillrop, samtidigt som de rufsar om i pälsen och klappar hunden.

Även om husse var irriterad så upplevde hunden att de båda var ett team som vaktar tillsammans och det blev en belöning att få träffa och hälsa på gästerna. Vad blir hundens förväntningar nästa gång det ringer på dörren?   

Upprepar hunden ett beteende så har den med största sannolikhet fått en positiv upplevelse.  

Går hunden undan eller inte vill vara med i någon situation, så har den troligtvis fått en negativ upplevelse.   

Det är ALLTID hundens upplevelse som räknas!  

 

Bloggat av Alexandra Karlsson 


 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.