VAD ÄR "HÅRDA METODER"?
Nu, kanske mer än någonsin, diskuteras ofta skillnaden mellan "mjuk" och "hård" hundträning. Som nybliven hundägare kan man undra vad begreppen står för och det kan man för all del fundera på även om man haft hund i hela sitt liv. För vem bestämmer vad som är hårt och vad som är mjukt? Ofta är det dem som gör sina röster hörda på sociala medier som talar om vad som är vad, tyvärr ofta på ett sådant sätt så folk inte vågar ifrågasätta.
Sammanfattningsvis kan man säga att de som anser sig vara "mjuka" står för att de aldrig vill sätta en gräns för hunden, hunden ska helst välja allt helt själv. Ibland kan man manipulera hunden att välja rätt, men tvång eller krav ska undvikas till varje pris.
Det "hårda" tycks stå för att man fysiskt eller psykiskt "bankar vett i hunden", gör den hjälplös och "enkel att hantera". Vidare stoppar man alla försök till egna initiativ och anser att hunden bara ska lyda.
Självklart är det få som tränar sin hund i dessa båda ytterligheter och det finns flera nyanser däremellan.
Vem vill vara hård mot sin hund, det är nog emot de flestas magkänsla. När känns hjärtat lätt och rätt? När ser hunden tillfreds ut? När har den ro att leva ut sina naturliga behov? När är den avslappnad, kommunikativ, trygg och harmonisk? När är den glad, nyfiken och modig? Jo, när den får sina behov tillgodosedda och har en trygg och givande relation med sin ägare. En relation där vi förstår varandra, kommunicerar med varandra och har en ömsesidig respekt.
Jag förutsätter att ingen vill sin hund illa. I så fall anser jag att man är förlorad, att medvetet vilja skada en annan individ måste ses som ett sjukt beteende.
Men vad är då hårda metoder?
• Räknas det som hårt eller mjukt att skrika på sin hund? Hundar är generellt väldigt känsliga för höga röster och har fem gånger bättre hörsel än oss.
• Är det hårt eller mjukt att stänga handen med godis om hunden försöker ta godiset när man använder sig av ”omvänt lockande”? Jag har något som du verkligen vill ha men du får det enbart om du väljer bort det först…
• Är det hårt eller mjukt att stänga ute hunden från gemenskapen? Hunden är ett flockdjur med stark tillhörighetskänsla. Är det okej att ständigt låta den sitta och vänta i bilen eller bakom ett kompostgaller och titta på när övriga umgås? Bara för att den inte vet hur den ska bete sig för att få vara med?
• Är det hård eller mjukt att låta hunden göra utfall mot andra hundar? Med tanke på den enorma stress det medför för en hund att ständigt gå omkring och vara ”stridsberedd”. Och vad utsätter man den mötande hunden för?
• Är det hårt eller mjukt att låta hunden gå kopplad hela livet? Med tanke på att ett av hundens främsta behov är frihet och att ha kontroll.
• Är det hårt eller mjukt att systematiskt ignorera hunden? Med tanke på att hundar kommunicerar med oss och på att ”silent treatment” klassas som emotionell misshandel?
• Är det hårt, mjukt eller fysisk misshandel att ta i sin hund (läs, ta, så som du hade tagit i en annan människa som är på väg att göra något ogenomtänkt) för att stoppa hunden i en farlig situation?
Ja, vad är egentligen hårda metoder? Detta måste varje hundägare själv fundera över och ta ställning till. För att veta måste man känna sin hund och se vad den har för behov. Det som upplevs som ”hårt” mot en hund kan vara något en annan individ inte bryr sig om. Att t ex stänga ute en social och understimulerad hund är förmodligen värre än att göra det samma mot en aktiverad och nöjd hund. Hundar är, precis som vi människor, individer. Det finns dem som uppskattar raka rör, och som kan ta en rejäl tillsägelse så länge den är rättvis och ärlig. Det gör att de känner trygghet och kan leva ut sin fulla potential. Dessa individer blir i stället stressade av att inte veta vilka ramar som finns.
Och så finns det känsliga individer som inte kan ta en tillsägelse utan att tappa fotfästet, älta och få magont. De blir osäkra och rädda, tänk om det blir fel igen? De blir stressade och gör allt för att undvika konflikter och diskussioner. Häremellan finns det såklart alla möjliga nyanser.
Oavsett vad du tänker om ”hårt” och ”mjukt” så vill jag gärna dela med mig av några av Hundakademins tips:
• Tillrättavisa aldrig hunden under inlärning. När det blir fel, så gå i stället tillbaka och gör övningen från början (och lättare!).
• Om hunden fastnar i ett beteende som du inte tycker om, fundera på vad hunden får ut av det och vad du skulle vilja att den gör i stället.
• Om du någon gång måste stoppa hundens beteende (för att situationen kan bli farligt) så se till att hunden förstår! Osäkerhet skapas av missförstånd (otydlighet) och att hunden inte får veta vad som förväntas av den.
• Förebygg – så att du slipper släcka bränder! I stället för att prata om brandsläckning, så rekommenderar vi förebyggande träning! Se till att det aldrig börjar brinna och ha goda marginaler!