Ninas bästa valptips!

Här vill jag gärna dela med mig av mina allra bästa tips till dig som precis har fått hem en ny liten familjemedlem på fyra små tassar och som kan göra stor skillnad på er framtida resa tillsammans!

 

Familjen är valpens flock

Ge valpen mycket närhet! Bär den. Ha den i knäet. Låt den gärna sova i sängen! Familjen är valpens flock. En valp som får mycket kel och närhet blir trygg och känner tillit till flocken och sin ledare. En valp som lever isolerad, som sover själv i köket eller är ensam på annat sätt, kan bli svår att få kontakt med eller otrygg och stressad.

Skapa kontakt tidigt

Stärk valpen i att söka kontakt och följa dig genom att mata den med små bitar godis. Försök att vara ”steget före” och belöna när valpen gör rätt, dvs. innan den hoppar upp på gästerna, springer efter katten eller nafsar efter dig när du borstar den. En god ledare visar valpen hur den ska bete sig genom att förstärka dess positiva sidor. Många ”jobbiga” valpbeteenden försvinner med tiden, så ha tålamod och se tiden an!

Lär dig hundspråk

Människa och hund är två olika arter som kommunicerar på olika sätt. Genom att lära dig hur hundar kommunicerar blir du inte bara en tryggare hundägare, du lär också känna din valps personlighet och förstår hur den upplever olika möten och händelser. När du känner din valp kan du förutspå hur den kommer att reagera i olika situationer och på så vis vara beredd och förebygga både rädslor och felbeteenden.

Du avgör vad valpen lär sig

Valpen blir duktig på det den gör mycket. Leker den hetsiga lekar och får springa efter pinnar/bollar varje dag så lär den sig jaktbeteende. Håller du den i kort koppel så att den drar kommer den bli duktig på att dra i koppel.  Uppmuntra valpen att lära sig sådant som är viktigt för dig; att följa dig i ett löst hängande koppel, umgås med barn utan att välta omkull dem, att umgås med andra djur utan att jaga och skrämma dem eller att lugn och sansad följa med till vänner och bekanta. Du avgör!

Belöningssignal

Träna in en signal som betyder att valpen gör rätt och ska få godis. När valpen förstår att den får godis efter belöningssignalen kommer den att upprepa sitt beteende. Dessutom blir det lättare för den att fokusera på sin uppgift istället för att försöka komma åt godiset genom att hoppa  efter händerna. Välj en belöningssignal som passar dig, t.ex. ”Bra!”, ”Duktig!” eller ”Rätt!” och ge alltid godis när du sagt din belöningssignal! Vill du belöna och uppmuntra valpen utan att ge godis kan du istället prata uppmuntrande (utan att använda din belöningssignal). 

Undvik koppel

När vi förlitar oss på koppel blir vi automatiskt sämre ledare eftersom vi då inte behöver lära valpen att komma på inkallning eller att gå förbi andra hundar och människor. Istället för att hindra valpen genom att hålla hårt i kopplet kan du visa valpen vad du menar genom att ta i den, locka på den och belöna med godis när den söker kontakt med dig.

Ensamhetsträna försiktigt

En liten valp har svårt att vara ensam, helt naturligt eftersom den är hjälplös på egen hand. Påbörja ensamhetsträningen lite försiktigt genom att under lugna och trygga förhållanden lära valpen att kunna vänta. Säg t.ex. vänta! varje gång du stänger en dörr eller grind framför valpen samtidigt som du slänger till den några godisbitar. Var noga med att återvända innan valpen blir orolig. Denna övning kan alla familjemedlemmar göra när de går hemifrån. När valpen bjuds på godis och dessutom har sällskap tränas den successivt i att fortsätta vara trygg, även när någon går hemifrån.

Valpen behöver mycket vila

Sömn är ett av valpens viktigaste behov. En valp som sover mycket brukar blir lugn som vuxen. Sover den för lite är det risk att den blir överaktiv och stressad vilket i sin tur kan leda till att familjemedlemmarna bli irriterade på den. Hjälp den övertrötta valpen att komma till ro.

Ta inte valpen på promenad

I vilt tillstånd leker valparna mycket lugnt hela första halvåret. De vuxna djuren dämpar valparnas lek, jagar åt dem och ser till att de kan växa upp i lugn och ro. Undvik att gå längre sträckor, leka hetsiga lekar eller på annat sätt överanstränga din valp. Har din valp lekt och haft roligt en dag så ge den en eller två vilodagar för att varva ner.

Ge valpen mycket frihet och stort utrymme

Första tiden handlar för valpens del om att utforska och upptäcka sin omgivning. Hindras valpen för mycket kan den blir frustrerad och bråkig. Ha tålamod och se tiden an! De flesta jobbiga valpbeteenden försvinner i takt med att valpen blir äldre. Det kommer en dag då du saknar valpens upptåg och påhitt!

Ha en plan!

Fundera på vad valpen ska bli när den blir stor. Ska den vistas i miljöer där det finns barn kan du tidigt uppmuntra den att umgås med barn utan att välta omkull dem. Är målet att hunden ska kunna följa med dig till jobbet vill är det bra att ”skola in den” så att den vänjer sig vid att vila och ta det lugnt när du är upptagen. Vill du att din hund ska kunna gå lugnt förbi andra hundar så öva på att valpen ska hålla kontakt med dig även när det finns annat som distraherar.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.