När det handlar om motivation...

Nina Roegner har skrivit boken ”Från valp till unghund – utan problem”. Här kan du läsa ett litet smakprov ur boken:

 

VAD HAR DU FÖR LÖN?

På en av mina valpkurser protesterade en kvinna mot att valparna som hon utryckte sig ”hela tiden skulle ha godis”. Hon tyckte att det till exempel kunde räcka med en klapp och att man visade sin kärlek då valpen kom på inkallning. Det är en intressant fråga och det stämmer säkert att det kan räcka med att belöna vissa hundar med en klapp, men långt ifrån alla! 

När vi väljer vilken typ av belöning som ska motivera hunden att bete sig som vi vill måste vi utgå ifrån individens aktuella behov. En hund som t.ex. i huvudsak lever isolerad i hundgård kommer förstås att hungra efter både närhet och kärlek. Just den hunden kommer att bli överlycklig över en ”klapp”, den blir förmodligen glad enbart för att man tittar på den och pratar med den. 

En vanlig familjehund som inte lider någon brist varken på närhet eller kärlek, skulle nog tyvärr hellre välja en stunds frihet om den trodde att belöningen för en inkallning bestod av en klapp. Vi kommer mycket längre med familjehundens träning om vi i stället ser till att erbjuda något som hunden verkligen vill ha.

En ung hund med mycket spring i benen som av någon anledning har tvingats tillbringa sitt första år i koppel, har förmodligen inte alls någon lust att komma på inkallning när den äntligen släpps fri, även om vi lockar med godis.

Då är det först när den har fått rusa omkring och stillat sin värsta frihetstörst som den är mottaglig för vidare kontakt– eller inkallningsövningar.

Vårt mål som hundägare är naturligtvis att erbjuda vår hund en naturlig och harmonisk tillvaro där den varken lider brist på sociala kontakter, närhet eller stimulans. Därför har vi oftast inte att göra med hundar som gör vad som helst för en klapp. I stället är det en leksak eller godbit som kan locka hunden dit vi vill. Och handen på hjärtat, vem skulle dag efter dag gå till ett tråkigt jobb om lönen enbart bestod av en dunk i ryggen eller klapp på kinden?

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.