KOMPOSTGALLER OCH BUR?
Trygg valp på ett av Hundakademins teoripass (Duktig Valp steg 1)
Använder vi kompostgaller och burar för att vi inte kan hundspråk?
När det gäller valpens fostran föreslår många hundtränare att man ska stänga in (eller ut) valpen när den blir övertrött eller blir ”för mycket". Så istället för att kommunicera med valpen (med hundspråk) utesluter vi den från gemenskapen vilket går helt mot hundens natur och valpens behov.
Visst är det sant att ”en gång är ingen gång” och att man ibland måste stänga ute sin valp för att ”överleva" själv men det får inte bli en rutin i vardagen och definitivt ingen rekommendation när det gäller valpträning. Att som en del dessutom hålla valpkurser med valpar bakom kompostgaller (med skynke för att ta bort diverse intryck) avslöjar i mina ögon en enorm okunskap kring valpars utveckling, intelligens och deras behov.
Fråga dig gärna vad valpen lär sig (eller inte lär sig) av att sitta bakom galler.
· Lär den sig de sociala spelreglerna som finns i gruppen/flocken?
· Lär den sig att kunna ta det lugnt och slappna av, även då det är liv och rörelse runtomkring?
· Att andra människor och hundar/valpar är ett naturligt inslag i tillvaron (även när man går på kurs!)?
När vi systematiskt använder metoder för att stänga ute valpen riskerar vi följande:
Att valpen, när den blir utfryst, upplever stark stress som kan leda till otrygghet. En stressad unghund upplevs ofta mer krävande eftersom den ständigt ”ser spöken”, överreagerar och ”stänger av” sin hundägare i diverse situationer. Vilket i och för sig är en logisk följd av att ofta leva isolerad, bakom kompostgaller eller i bur. Hunden kan också upplevas som svår att få kontakt med då den tidigt får lära sig att ”ensam är stark”.
Om tanken är att det är först när valpen ”ger upp” (och slutar att försöka komma ut genom att krafsa, skälla eller gnälla) som den får komma tillbaka till gemenskapen kommer detta på sikt leda till inlärd hjälplöshet.
En hund som har lärt sig hjälplöshet kommer förmodligen att upplevas som ”lätt” i många situationer. Men hur mår den? Vid inlärd hjälplöshet producerar kroppen mängder av stresshormoner. Så även om hunden är tillsynes är lugn när den är instängd kan den att överreagera i andra situationer. Kanske drar den i koppel, har svårt för nya miljöer eller för att umgås normalt med människor. Har man som mål att uppleva glädjen av att träna och tävla med sin hund kommer denna individ förmodligen att upplevas som att den har svårt att hålla fokus och anses vara ”svårtränad”. Ofta har den heller inte det kurage som krävs för att bli en bra tävlingshund. Tro mig, i tävlingsvärlden finns det ett utbrett missbruk av hund, man köper helt enkelt nya hundar istället för att se över sin hundhållning…
I naturen förekommer det aldrig att vuxna individer stänger ute sina valpar för att de... beter sig som valpar!
De flesta hundar engagerar sig gärna och visar vilka spelregler som finns i flocken. De är tillåtande men kliver fram och beskyddar de som är svaga och de vågar fostra när det behövs. Att styra upp valpar är en stark drift hos vuxna hundar. Helt enkelt för att en flock har svårt att fungera och överleva utan någon form av styrning och struktur.
Som alla säkert vet är gemenskap ett av hundens starkaste behov! De är kärleksfulla, tar hand om och beskyddar varandra. De vet att de är beroende av varandra och att en tydlig kommunikation är viktigt för flockens sammanhållning. I deras kärleksfulla relationer ingår också att visa vilka gränser som finns. Går t ex någon valp på ett syskon för våldsamt kommer en vuxen att kliva fram för att styra upp situationen. På så vis dämpas en uppstressad valp och den får hjälp att varva ner. Samtidigt får det utsatta syskonet en känsla av beskydd och trygghet vilket skapar tillit.
Slutligen -
Att ge valpen trygghet genom att inkludera den i gemenskap, ge den mycket närhet och visa vilka ramar som finns för umgänge (både i och utanför flocken) gör att den kan växa upp till en trygg och harmonisk individ. Den får tillit, blir kontaktbar och litar på dig i alla lägen såsom vid t ex möten med nya hundar, människor och är trygg i nya miljöer. Med den grunden lagd är det lätt att bygga vidare med inlärning som såklart enbart bygger på belöningar!
Vid pennan:
Nina Roegner och Jenny Johansson