Att välja en ras med starka drifter.

Att välja en ras med starka drifter. 

Oavsett vilken ras eller typ av hund du väljer så kräver det att du som hundägare kan läsa av din hund i alla lägen. Kunskap om hundens språk och signaler är viktigt för att kunna veta vad hunden upplever och vad den känner. På så vis är man mer förberedd och kan kan förutsäga hur hunden kommer att reagera i olika situationer. 

Väljer man en ras med starka drifter måste man vara medveten och förstå att det krävs en ägare med mycket hundkunskap. 

Många tror att hundar med starka drifter endast behöver mycket motion men det stämmer inte. Det absolut viktigaste är att bygga en bra relation, att hunden är trygg, att den dagligen får mental aktivering och att den tidigt får lära sig att samarbeta med sin ägare. 

Bara för att vissa raser också har en sida som kan associeras med gosiga soffpotatisar betyder det inte att de i alla lägen är harmlösa varelser. Det kommer alltid ligga i hundens gener och vad man ger den för miljö som kommer att avgöra vad det blir för hund. 

Väljer man en ras som är ”mycket hund” kan det vara viktigt att påtala för nära och kära varför man valt denna ras. Så att inte omgivning tror att man vill ”bevisa” något eller skaffar rasen enbart för att den är söt eller tuff. Omgivning har kanske lättare att förstå ett val av ras om man förklarar vilka rasegenskaper man tilltalas av och vad som gör att man tror sig kunna passa ihop med denna typ av hund. 

Sedan ska man veta att alla hundar, oavsett ras, kan bli farliga i fel händer. Som hundägare har man strikt hundägaransvar vilket innebär att man ansvarar för allt hunden gör oavsett situation. Istället för att tro att samhället ska anpassa sig efter hundens speciella egenskaper är det oftast mer givande att sträva efter att träna hunden för att den ska integrera med samhället. 

Har du en ras som ser "farlig" ut kanske folk reagerar mer om den drar i koppel, hoppar, skäller etc än om den ser "snäll" ut. Det kan också vara lättare för en hund med starka drifter att ”gå igång” på andra hundars känslor, t ex när en annan hund svarar på en provokation eller blir rädd och försöker fly. Det är viktigt att kunna stoppa en hund med starka drifter om den ”tänder till". Att helt förlita sig på att ett koppel ska hålla eller att du inte tappar hunden vid ett kraftig utfall kan få förödande konsekvenser. 

I mina ögon är det inte dåligt att välja en ras med starka drifter. Men jag anser att man måste veta vad man ger sig in på. Det kommer att blir ett liv med en hund som kommer att kräva att få sina behov tillgodosedda. Varje dag när den är unghund och de flesta dagarna i veckan när den är vuxen. Bortser du från hundens behov kommer den hitta på egna, i hundens ögon, passande uppgifter. 

En del tråkiga fördomar från omgivningen kommer man förmodligen inte ifrån, tyvärr. Så det är viktigt att man inte är en person som tar åt sig av människors okunskap och dumhet. 

När man skaffar en hund med starka drifter är det sammanfattningsvis viktigt att tänka:

• Satsa på kvalitativ och förebyggande träning.

• Ha en tydlig plan och målbild.

• Lägg enormt mycket tid på hundträning.

• Ha ett enormt tålamod!

• Ha ett ”mindset” som är inställt på att din hund aldrig gör fel! Däremot kan du alltid bli ännu tydligare och bättre på att coacha din hund.

Med rätt inställning kan ni nå stjärnorna!

Lycka till!

 

Bloggat: Jenny Johansson

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.