Gå fint i koppel – utan att dra!

Text ur “Från valp till unghund – utan problem!” skriven av Nina Roegner.

Att kunna gå fint i koppel utan att dra kan vara svårt för en unghund. All dess nyfikenhet och allt ”spring i benen” kan göra att det till och med kan verka hopplöst att ens få den att gå med alla fyra tassarna på marken. Men även om man måste ha tålamod ska målsättningen alltid vara att unghunden ska kunna följa med och gå lugnt utan att dra och streta i kopplet. Hunden mår helt enkelt
inte bra av att dra runt, varken på dig eller någon annan. Den fysiska kraftansträngning som krävs är i sig stressande och det är stor risk att hunden blir både frustrerad och hetsig av allt dragande. Många hundproblem startar med en så enkel liten detalj som att hunden tillåtits att dra i kopplet. Att hunden ständigt drar i kopplet är naturligtvis inte heller hälsosamt, varken för hunden eller för hundägaren.

SÅ LÄR SIG HUNDAR ATT DRA:

Hundar lär sig att dra i koppel på grund av att man använder kopplet fel. Ju kortare och stramare man håller i kopplet, desto mer vill hunden bort, samtidigt som den vänjer sig vid att det ska vara ett tryck mot halsen! Hunden svarar med att lägga all kraft och tyngd framtill och den kommer att dra så mycket den orkar och förmår. Ju oftare och längre stunder den drar, desto starkare blir den…

GÖR RÄTT FRÅN BÖRJAN!

Se till att ha ett tillräckligt långt koppel och gör allt du kan själv för att undvika stramt koppel. Locka hunden att titta på dig och följa dig genom att ge godis i rätt ögonblick. Belöna oavbrutet så länge hunden är duktig och följsam. Öva på att stanna (utan att säga något) och belöna för att hunden är uppmärksam och stannar, i stället för att gå vidare och kanske börja dra. Ser hunden något lockande ska du inte låta den dra dig dit, den får nöja sig med att titta på avstånd eller ”be om lov” att gå fram genom att söka ögonkontakt med dig. Ger du tillåtelse, släpp ut kopplet ordentligt, håll inte emot! Peta på hunden för att få dess uppmärksamhet när det är dags att gå vidare, hellre än att bara ta kopplet och gå. Om hunden ser något spännande och blir så blockerad att den inte ens märker att du petar på den är det bara att vänta passivt tills den sansar sig och söker kontakt igen.

A och O är att hunden aldrig kommer dit den vill genom att släpa dig efter sig! Vet du med dig att du eller någon annan som går
ut med hunden har fel koppelteknik är det oerhört viktigt att ni försöker lära om. Det kan ta tid och ibland glömmer man, så påminn gärna varandra för det är viktigt att alla gör rätt.

Vardagslydnad steg 1

På vår kurs “Vardagslydnad steg 1” tränar vi mycket på att “gå fint i koppel”. Läs mer här om kursen samt hur du bokar en plats!

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Du kan nå oss på telefon 031-68 55 54 eller maila info@hundakademin.com

Du kan också fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

"*" indicates required fields

Jag vill bli kontaktad på:*
Consent*