Härliga valptider!

Härliga valptider!

Öva mycket på att låta din unga hund vistas tillsammans med andra hundar utan att leka. Det är oerhört värdefullt att kunna umgås med andra hundägare och kunna ta med sin hund utan att den river hela stället för att den alltid måste leka. Vill man lära sin hund att ta det lugnt när den följer med bort trots att det kanske finns både andra hundar eller katter i huset kan man agera som man skulle ha gjort om man tog med hunden på en restaurang eller ett café. För inte skulle du väl släppa hunden hur som helst i den situationen?

Före besöket ska den naturligtvis vara väl rastad och gärna ha fått sin dagliga dos av mental stimulans. När hundarna väl har hälsat (utomhus), kan man ge dem en möjlighet att varva ner med en kort promenad och ge vatten. Därefter kan du helt enkelt koppla din unga hund intill dig där du slår dig ner och låta den ”ha tråkigt”. Efter en stund kommer den att känna att den är trött och eftersom det inte händer något särskilt kan den vila. Ha hunden nära dig, den ska kunna lägga sig till ro vid dina fötter.
Ibland fungerar det att ta upp hunden i knäet och hålla den vänligt men bestämt för att den ska varva ner, ibland fungerar det bättre om den är på golvet. När du väl slagit dig till ro ska du nonchalera den. Många unga hundar försöker på olika sätt få fart på sin omgivning innan de ger upp. De protesterar vilt genom att gnälla, skälla eller hoppa upp och ned. Om du tittar på hunden eller pratar med den varje gång den gör något förstärker du dess beteende. Så låtsas inte om den, efter en stund kommer den att tröttna och i stället lägga sig till ro. Du har då uppnått det fantastiska i att din hund kan ta det lugnt även om det händer saker runt omkring!

Det är så klart en fördel att alla i rummet är överens om vad som gäller, det fungerar inte ifall en av hundarna får springa omkring och störa de andra. Räkna också med att det tar längretid för en stressad hund att komma tillro. Det är ingen idé att bli irriterad eller försöka tillrättavisa hunden, den har förmodligen inte ens en aning om att den gnäller eller tjuter. Man får då vara beredd på att upprepa proceduren flera gånger innan man ser något resultat.
Naturligtvis ska man också fråga sig varför hunden blir så stressad och på sikt försöka åtgärda detta. Kanske går den upp i varv för ofta och blir på så vis överstimulerad, eller så kanske det saknas något? En hund som får lära sig att kunna ta det lugnt i nya eller stökiga miljöer blir på sikt lättare att ta med i olika situationer och får på så vis massor av extra stimulans och gemenskap.

TRÄNINGSTIPS!

Passivitetsträna tidigt valpen vid dina och din familjs olika aktiviteter. Låt den följa med till kalaset, stallet, badstranden, fotbollsmatchen, brännbollen etc. men visa att den bara ska vara en passiv åskådare. Genom att få sitta tillsammans med dig eller någon annan familjemedlem och få godis och kel lär sig valpen tidigt att den inte alltid behöver stå i centrum. Den sammankopplar aktiviteterna med att vara lugn och titta på, kanske sover den en liten stund, i stället för att hetsa upp sig över att den inte får vara med. Låter man alltid valpen vara en aktiv deltagare finns det risk att den en dag inte finner sig i att vara passiv, utan att den hetsar och skäller för att den inte får vara med.

Ur Nina Roegners bok ”Från valp till unghund”. Nina står också bakom pedagogiken i appen Duktig Hund.

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Du kan nå oss på telefon 031-68 55 54 eller maila info@hundakademin.com

Du kan också fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

"*" indicates required fields

Jag vill bli kontaktad på:*
Consent*