Att driva hunddagis – olika synsätt på god hundhållning

Nu är det högt tryck på dagisplatser och vi har många som hör av sig för att de vill ha en plats på något av Hundakademins dagis. I samband med dessa besök får vi ofta ta del av hur kunden har upplevt sin kontakt med andra dagis, vilket leder till en hel del funderingar och reflektioner. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns olika synsätt på vad som är en god hundhållning och därmed finns det flera olika sätt att driva dagis på.

”Vad tysta hundarna är!”

Detta är nog den vanligaste reflektionen när vi visar vår dagisverksamhet. Många förväntar sig att det ska låta mycket från ett hunddagis och i ärlighetens namn, på många hunddagis skälls och ylas det oavbrutet från morgon till kväll.

Vår ”sanning” är att en nöjd hund skäller eller ylar inte överhuvudtaget! Två av hundens viktigaste behov är att den har gemenskap och kontroll. Dessa behov kan du aldrig förhandla bort eller ersätta med något annat. Man kan till exempel inte ge en ensam eller instängd hund leverpastej och tro att den blir nöjd (mer än högst tillfälligt). Vi har bland annat valt att bygga vår dagisverksamhet på dessa viktiga behov. Därför har vi inga instängda hundar, hundarna går fritt och väljer sitt sällskap, hela dagen. De väljer också om de vill vara aktiva, om de vill vila och om de vill vara inne eller ute. De har stora ytor att röra sig på och det finns alltid möjlighet att gå undan för att vila. De flesta hundar älskar små rum men de ska vara utan grindar och utan stängda dörrar!

De hundar som alltid vill stå i centrum har möjlighet att röra sig och att vara delaktiga i allt som händer från morgon till kväll. Därför är det inget skällande på våra dagis. Men om vi tillfälligtvis stänger dörrarna, för att vi tycker det är för kallt eller i samband med att vi gömmer godis i en letaövning, kan det hända att någon otålig hund säger ”Hallå, släpp in/ut oss!”. Skäller någon av hundarna vet vi att någon är missnöjd eller att något är fel!

Vår erfarenhet är att hundar som tidigare gått på andra dagis där de varit instängda i rum och tillbringat dagarna med att skälla för att få uppmärksamhet har betydligt lättare för att ta till ”skall” i olika situationer men det brukar lägga sig efter några veckor i vår flock.

Eftersom vi vill att både hundar och personal ska trivas hos oss tar vi harmoni och ”tystnad” på största allvar. Självklart mår både hundar och personal dåligt när ljudvolymen blir hög. Så mitt tips till blivande dagiskunder är att titta och lyssna på dagishundarna i verksamheten. Är hundarna nöjda och harmoniska eller skäller de och är uppjagade och stressade? Och såklart ska man besöka verksamheten när dagishundarna är på plats! 

”Vilken fin trädgård de har, så härligt för dem! På vårt förra dagis kissade vår hund inne i sitt bås så vi fick ta med blöja till den. Vissa dagar var båda blöjorna nedkissade.”

Hos oss får hundarna gå ut när de vill! Alla Hundakademins dagisavdelningar har trädgårdar och dörrarna står alltid öppna. Vi brukar säga att hos oss får hundar ”vara hundar” fullt ut. De minglar, gräver gropar, gnager på ben och pinnar, markerar revir och jagar efter en och annan fågel. Denna möjlighet har de hela dagen men ibland tar vi promenader för att de vuxna hundarna kan uppskatta den stimulans och omväxling en promenad kan ge. Självklart är det alltid vår ordinarie och välutbildade personal som tar dessa promenader. Det är viktigt att både kunna ”läsa hund” och att man har en relation till alla hundar. Vi skulle därför aldrig låta någon okänd eller praktikant ta dessa promenader!

Nackdelen med att inte ha någon rasthage eller trädgård i anslutning till dagiset är att rastningar blir till stress och hets. När hundarna förstår att de ska få komma ut går de upp i stress och skäller, drar i koppel och gör utfall mot varandra i ren frustration.

På vissa dagis släpper man dessutom uppstressade individer i ”lek eller berikningshagar” där de blint rusar runt och ”kör över” varandra. Det är mer tur än skicklighet om hundarna kommer helskinnade ur hagen och det är synd om de hundar som försöker värja sig mot ”machohundar” som inte lyssnar och läser signaler. Förutom en hög skaderisk så finns det inget hälsosamt för hundarna att få rusa runt under dessa former. Personal som utsätter hundar för detta inte har ingen kunskap om hundspråk eller om hur stress fungerar. Ta alltid reda på HUR din hund har det på dagiset och hur rastningar och promenader går till.

”Vad krävs för att hunden ska få börja hos er?”

För att börja på något av våra dagis behöver du först gå en grundläggande kurs. På kursen får vi se mer av din hunds personlighet och kan göra en bedömning huruvida den kommer att passa och trivas på vårt dagis. Det är såklart lika viktigt att du som hundägare får veta hur vi jobbar och vad vi tycker är viktigt kring hundars språk, behov och beteende. När hunden tillbringar dagarna hos oss så är det viktigt att vi ”pratar samma språk”. I ett nästa steg bokar vi ett dagisbesök där vi visar dig verksamheten när den är i full gång. För oss är det viktigt att ge dig en upplevelse av den trivsamma och harmoniska tillvaron hundarna har hos oss.

”Ni verkar ha ett drömjobb, hur gör man för att få börja jobba hos er?”

Vi instämmer såklart! På Hundakademins dagis har vi alltid hundens bästa i fokus så därför trivs hundkunniga personer i vår verksamhet. Alla hundar trivs och är trygga med varandra och det är en ynnest att få se nöjda hundar som minglar med varandra. Vår dagispersonal är välutbildad och har genomgått Hundakademins grundläggande hunddagisutbildning, fördjupande hunddagisutbildning samt instruktörsutbildning. Det är oerhört lärorikt och givande att se hur våra hundar beter sig när de vistas fria i flock och det är en ovärderlig kunskap som vi tar med oss när vi undervisar på våra kurser. På så vis är både instruktörer och dagispersonal överkvalificerade och engagerade!

//Bloggat av Nina Roegner

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

Du kan nå oss på telefon 031-68 55 54 eller maila info@hundakademin.com

Du kan också fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

"*" indicates required fields

Jag vill bli kontaktad på:*
Consent*