Stress hos hund – en fråga om dålig hundhållning?

Stress hos hund

Stress hos hund kan skapa problem. Ibland stora problem. En stressad hund har ofta överdrivna reaktioner då den är glad, rädd eller arg. Den drar och stretar i kopplet och dessutom har många stressade hundar separationsångest.

En hund som inte får sina behov tillgodosedda kommer att upplevas som ”nervös” och ”speedad”. Framför allt då hunden ställs inför nya situationer eller vistas i nya miljöer.

En hund som får sina behov tillgodosedda är istället balanserad, trygg och harmonisk i motsvarande situationer.

Hunden (som art) har en stark drivkraft av att få leva i flock och att få arbeta för sin mat. Den har också behov av tydlighet, av att veta vad som förväntas av den och vilka ramar som finns i olika situationer. Den har även behov av en viss form av beskydd.

Därtill finns mer specifika behov som styrs av hundens personlighet, ålder och fysiska behov. När det gäller fysiska behov så har till exempel en nakenhund ett större behov av skydd mot kyla än en samojedhund. En pudel har större behov av pälsvård än en dobermann osv.

Vissa individer har ett stort behov av att få ”styra och ställa”. Andra behöver mingla, visa tillgivenhet och veta att alla mår bra, för att själva må bra. En del behöver omväxling och äventyr medan andra mår som bäst när de får vara nära. En valp har större behov av sömn än en vuxen hund och en vuxen hund har större behov av att arbeta än en valp osv. Så lika viktigt som att ha kunskap om hundens artspecifika behov är det att se hundens individuella behov!

På samma sätt som att en hund blir stressad när den inte får utlopp för sina behov kan den bli stressad av för mycket, framför allt hetsiga, aktiviteter! Vilket ofta medför att det blir för lite tid för vila och återhämtning.

Har man som hundägare grundläggande kunskaper om hundens språk, behov, beteenden och hur inlärning fungerar (och ger hunden dessa delar) så har man sannolikt också en harmonisk och välfungerande hund! Undantaget är såklart om hunden mår dåligt på grund av en fysisk åkomma, både smärta och klåda kan skapa stark stress.

Hur ska man då tänka när man vill hjälpa hunden att varva ner och bli mer harmonisk?

  1. Bli expert på hundens/vargens språk och behov! Skaffar vi akvariefiskar förstår nog de flesta av oss att vi behöver lära oss massor om just fiskars behov. När vi skaffar hund däremot, väljer många ”den lätta vägen”. Vi förmänskligar hunden, tillskriver den mänskliga behov och känslor, i stället för att ta reda på fakta. När man kommunicerar med sin hund på samma sätt som en människa (och indirekt tillskriver den förmågan till ett visst ”konsekvenstänk”) så är sannolikheten stor att den aldrig förstår vad vi menar. När hunden inte förstår ”spelreglerna”, till exempel vad vi (eller samhället) kräver av den för att den ska kunna leva ett fritt och harmoniskt liv så kommer den förmodligen tvingas gå kopplad större delen av livet. På samma vis kommer hunden som inte själv kan räkna ut hur den ska bete sig i sociala sammanhang ofta bli utestängd eller lämnad ensam hemma.

Kanske handlar allt inte om okunskap, det kan såklart även ligga egoistiska känslor bakom en hundhållning som skapar stress, såsom rädslor eller bekvämlighet hos hundägaren.

  1. Träna och förstärkt all form av frivillig kontakt och hundens förmåga att kontrollera sina impulser i vardagen. Se när hunden reagerar på något och belöna när den väljer att söka kontakt med dig. Kommendera eller tjata inte. Var tyst, låt hunden tänka några sekunder för att komma på vad den ska göra. Det samma sak gäller ”det lilla i vardagen” såsom när hunden självmant stannar upp och söker kontakt när ni kliver ut genom ytterdörren (i stället för att dra i väg på egen tass). Samma sak, när ni går in på ett nytt ställe, stanna upp och belöna direkt när hunden söker kontakt. Lär hunden att det lönar sig att söka kontakt vid förändring, oavsett vilken situation ni befinner er i eller vilken känsla hunden har. Är den uppskruvad, glad, osäker, spänd eller irriterad? Stötta hunden genom att träna på att den ska ”släppa” fokus på det svåra (inbjudande människor, andra hundar eller nya ”konstiga” saker) och vända sig mot dig! Träna även att hunden ska kunna jobba uthålligt. När den söker kontakt i nya situationer kan du låta den behålla sitt fokus på dig några sekunder innan du belönar. Väldigt många hundar arbetar hellre en längre stund för en stor ”fet” belöning än att frekventa få massa små belöningar. Öka tiden successivt men se till att hunden håller fullt fokus. Tappar den sin uppgift gick du kanske för fort fram. Målet är att hunden har fullt fokus ”från start till mål”!
  2. Se din hund som en intelligent varelse och var beredd att betala bra för ett samarbete! Tjata aldrig och använd inte kopplet rutinmässigt. Bygg i stället en god relation där hunden får nöjet att samarbeta, söka kontakt och ta eget ansvar! Alla hundar är intelligenta, samarbetsvilliga och har ett behov av frihet. Detta betyder inte att vi kan släppa dem lösa, utan kontroll och hoppas på att det går bra. Som alltid gäller strikt hundägaransvar, vilket betyder mycket träning och förberedelser. Hunden måste också vara motiverad för att vilja samarbeta och följa dig. Och den behöver lära sig att ”gå fint förbi” dem man möter. Ofta handlar graden av hundens motivation om vad vi är beredda att betala för. Vad kräver din hund för att gå fint förbi andra hundar eller inte jaga efter en katt?
  3. Vaccinera din hund mot rädslor. Arrangera olika typer av ”positiv ljudträning” så att hunden på sikt lär sig att sammankoppla höga ljud och smällare med något positivt. Gör samma sak när det gäller nya miljöer, folksamlingar, i kontakten med andra djur och alla andra situationer du kan komma på. Lär hunden att det lönar sig att söka kontakt när det händer nya saker. Genom att jobba mycket med inlärning och att alltid ha en tydlig kommunikation blir hunden trygg och kommer att utveckla både en god självkänsla och gott självförtroende.
  4. Låt hunden vara med så mycket som möjligt, i alla möjliga situationer. Ett av hundens starkaste behov är närhet och gemenskap samtidigt som de har ett behov av omväxling och stimulans. Att ta med hunden i olika sammanhang är ett lätt sätt att tillgodose dessa behov. Ha en tydlig plan för hur du vill att hunden ska bete sig i nya situationer. Är det okej att den agerar som Pippi Långstrump när ni kliver in på en restaurang eller är hembjudna till goda vänner? Eller vill du hellre att den ska vara nära dig och att den ”tigger fint” (genom att ligga lugnt och ”osynligt” under bordet)? Ha kriterier för hundens beteende, motivera den, ha en tydlig belöningssignal men glöm inte att ni också måste ha en relation! För varför ska hunden samarbeta med någon som den inte bryr sig om?

Slutligen. Se upp med att rutinmässigt ge hunden olika ”egenskapsstämplar”! Många hundägare (och hundtränare!) tillskriver hunden egenskaper som beror på dess ras, kön, ålder eller så skyller man helt enkelt hundens beteende på att den går igenom en ”fas”. Men att säga att hunden är sur, dum, har ”en bokstavskombination”, är i ”spökåldern” osv leder inte till någon som helst förbättring!

Att däremot fundera på och försöka ge hunden det den behöver, oavsett om det är mer tid, sällskap, vila, mental stimulans eller en tydligare kommunikation så öppnar det dörrar till förändring och harmoni!

Lycka till!

//Bloggat av Nina Roegner

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. Du kan nå oss på telefon 031-68 55 54 eller maila info@hundakademin.com. De
vanligaste frågorna kan du även hitta svar på här: FAQ

Du kan också fylla i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

"*" indicates required fields

Jag vill bli kontaktad på:*
Consent*