Tips till dig som vill bli instruktör!
Att få undervisa hundägare är en ynnest eftersom det ger så mycket ”feelgood”.
Att få uppleva den glädje och stolthet som en hundägare känner när den når fram till sin hund är ovärderlig och kanske till och med mer värd än lönen.
Att därtill få vara med när en hund plötsligt får förtroende för sin ägare och vill börja samarbeta är såklart lika magiskt. På längre sikt kan det som motiverar en instruktör att undervisa vara vetskapen om att en välfungerande och harmonisk hund kommer att få ett fritt, harmoniskt och innehållsrikt hundliv.
Ett bra kurstillfälle gör att man fylls med glädje och inspiration vilket medför att man vill lägga ännu mer tid på den egna hundträningen.
Välj därför en gedigen Instruktörsutbildning där du verkligen får den kunskap och erfarenhet som gör dig till en skicklig, trygg och uppskattad instruktör!
HÄR FÖLJER NÅGRA TIPS ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA VÄLJA UTBILDNING:
1. Onlinekurs eller IRL? Som hundinstruktör kommer du att arbeta med både hund och människa, därför är det en stor fördel (för att inte säga nödvändigt) att välja en utbildning som sker ”IRL”. Teoretiskt kunskap är inte värd så mycket om man inte har erfarenhet av hur den ska omsättas och användas i praktiken. Att undervisa hundägare och hundar handlar till stor del om att anpassa sig till de man har framför sig. På en seriös utbildning ska det såklart även finnas möjlighet att gå med som observatör och/eller praktikant på olika kurser. På så vis får du som elev en möjlighet att stegvis växa in i instruktörsrollen.
2. Vem har du som förebild? Hur undervisar den personen? Hur har den sina egna hundar? Är instruktörens egna hundar välfungerande, harmoniska och fina förebilder i olika kurssammanhang? Vad ska en instruktör som inte har lyckats så bra med sina egna hundar kunna lära dig?
3. Välj en utbildning som pågår under en längre period. Då kan den nya kunskapen sjunka in och befästas. Du får även tid att omsätta teoretiskt kunskap till praktisk undervisning och kan testa det du lär dig, både på dig själv och din hund. För självklart behöver du tid för att kunna utvärdera vad du tycker och om det är det något du ifrågasätter etc.
4. Vad har företaget som erbjuder instruktörsutbildningen för huvudsyssla? Erbjuder man i första hand onlineutbildningar eller finns det en fysisk verksamhet med fokus på hundar i verksamheten? Hundföretag där personalen dagligen jobbar med hundar i flock blir såklart skickligare på både hundspråk och hundars behov än personen som sitter själv på ett kontor och skapar onlineutbildningar.
5. Slutligen, ta reda på om det finns arbetsmöjligheter där du utbildar dig? Ett hundföretag som utbildar skickliga instruktörer vill förmodligen behålla de bästa genom att knyta dem till företaget.